domaćin: OŠ Gradec i gosti: OŠ Dubrava

Program prometne kulture za najmlađe proveden je uspješno danas i u osnovnoj školi Gradec- Zagrebačka županija s gostujućom školom OŠ Dubrava. Sunčano, ali svježe jutro razbudilo je učenike 2. razreda,pred njima je bio uzbudljiv dan u školi.

Po završetku teorijskog , djeca su započela s praktičnim dijelom što je za njih i najzanimljivije.

Na poligonu se polaznici susreću s horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom, tj. djeca su u vožnji nailazila  na semafore, zebre, prometne znakove, na pješake, automobile, te na zaštitnu ogradu. Vožnja za svako dijete trajala je  10 minuta,  Kada sjednu u vozila za obuku, vežu pojas i stavljaju kacigu iz sigurnosnih razloga, nakon čega instruktor objašnjava upravljanje vozilom (automobil je automatski, tj nema mjenjač i spojku). Po usvajanju pravila upravljanja, djeci se uključuju automobili i vožnja počinje.

Ekipi Jumicar-a pridružili su se  DVD Gradec: osobno predsjednik DVD-a gdin. Josip Polijan i vatrogasac strojar gdin. Luka Blažinović.Koji su  učenicima održali kratku i zanimljivu radionicu o djelatnosti vatrogasaca. Polaznicima su pokazivali vatrogasnu opremu i upozoravali ih na opasnosti i zaštitu od požara. Oni su demonstrativno palili  i gasili djeci vatru, a svi su s velikim zanimanjem gledali u vatrogasno vozilo. Veliko hvala na sjajnoj radionici i vjerujemo da su mališani mnogo toga naučili.

Edukacija ne bi bila potpuna bez radionice prve pomoći koju je odradio GDCK Vrbovec na čelu s gđom ravnateljicom Jelena Mucko. Koordinatorica gđa. Ivana Dragija sa svojim volonterima Tara Sokolić i Leona Periša   učenike je upoznavala  s osnovama  pružanja pomoći kod lakših ozljeda. S učenicima su također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja.Veliko Bravo za GDCK Vrbovec.

Tri službe odradile su manifestaciju kakvu će učenici nadamo se još dugo pamtiti. Hvala svima na sudjelovanju, velikom doprinosu i strpljenju tijekom dana obuke.

Šaljemo pozdrave svim  učiteljima OŠ Gradec i OŠ Dubrava a domaćinima gospodinu ravnatelju Vladi Starešecu i gđi. pedagoginji Katarini Rakocija ,hvala za gostoprimstvo,organizaciju i nadzor.Ne zaboravljamo i cijenjenu ravnateljicu OŠ Dubrava,gđu. Marijanu Kozumplik Kemenović koja je i ove godine bila na visini zadatka u organizacionom smislu,hvala joj za sve.

Program prometne kulture za najmlađe omogućila je Zagrebačka županija. Zahvaljujemo pokroviteljima što brinu za najmlađe sudionike cestovnog prometa.

Vidimo se sljedeće godine s novim polaznicima!