domaćin: OŠ Klinča Sela gost: kardinala Alojzija Stepinca, Krašić

U osnovnoj školi Klinča Sela (Zagrebačka županija ) danas je održana  edukacija s učenicima drugih razreda o sigurnosti cestovnog prometa „Program prometne kulture za najmlađe“.

Bila je to velika  manifestacija  jer su nam se pridružila i djeca iz susjedne osnovne škole Kardinal Alojzije Stepinac – Krašić

U ovim školama  imamo puno djece putnika iz područnih škola tako da smo poseban naglasak tijekom teorijskog predavanja dali na temu ispravnog ulaska i izlaska iz autobusa, te pravila ponašanja na autobusnoj stanici tijekom čekanja na svoj autobus.

Po završetku teorijskog  dijela, djeca su započela s praktičnim dijelom što je za njih i najzanimljivije.

Na poligonu se polaznici susreću s horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom, tj. djeca su u vožnji nailazila  na semafore, zebre, prometne znakove, na pješake, automobile, te na zaštitnu ogradu. Vožnja za svako dijete trajala je  10 minuta,  Kada sjednu u vozila za obuku, vežu pojas i stavljaju kacigu iz sigurnosnih razloga, nakon čega instruktor objašnjava upravljanje vozilom (automobil je automatski, tj nema mjenjač i spojku). Po usvajanju pravila upravljanja, djeci se uključuju automobili i vožnja počinje.

Iskustvo jedne polaznice :

U četvrtak smo učili o prometu. Najprije smo imali predavanje u kojem smo naučili da se moramo paziti u prometu. Nakon toga smo čuli nešto o hitnoj pomoći. Ako vidimo ozlijeđene trebamo zvati hitnu pomoć na broj 194. Gospođa nam je crtala rane i zamotala ruku zavojem.  A onda je došao najzanimljiviji dio: vozili smo autiće. Prvo smo se zavezali i stavili kacige. Krenuli smo u vožnju. Tamo su bili semafori, zebra i zamišljene životinje. Bilo je jako zabavno jer su izgledali kao pravi auti.

N.P

Crveni Križ Jastrebarsko predstavljali su: gđa. Mihaela Čeh i gđa. Ines Fulir .Naši partneri mališanima su već tradicionalno pripremili zanimljivu i korisnu radionicu o prvoj pomoći.Ovim putem se zahvaljujemo na uloženom trudu i koordinaciji ravnateljici  gđi. Dunji Vlašić ispred Društva crvenog križa Jastrebarsko.

 

Školska prometna jedinica bila je danas na visini zadatka a to su : Nikolina Komarec,Fran Falica,Denis Gužvinec i Karlo Fulir ,hvala Vam!!!

Puno prometnih pozdrava šaljemo upravama škola ,prije svega domaćinu-ravnatelju  gosp. Ivi Karači,hvala Vam na toplom gostoprimstvu.

Pozdrave šaljemo i ravnateljica gostujuće Osnovne škole  Kardinal Alojzije Stepinac – Krašić gđi. Heleni Beketić,   kao i  svim učiteljicama!

Veliko hvala upućujemo svim prisutnim učiteljicama, a mališanima pozdrav do sljedeće godine i podsjećamo na oprez u prometu!