domaćin: OŠ Klinča Sela i gosti: OŠ A. Stepinca, Krašić – Zagrebačka županija

 

Program prometne kulture za najmlađe danas se provodio u OŠ Klinča Sela a na edukaciji su nam se pridružili i drugašići iz   OŠ Kardinal Alojzije Stepinac” Krašić.  Mnoštvo mališana tijekom dana učilo je kako biti oprezniji sudionik u prometu. Osim teorijskog dijela edukacije, najmlađi su se uvjerili da nije lako biti vozač. 

Iskustvo jednog sudionika:

U četvrtak , imali smo program Sigurno u prometu. Prvo smo imali predavanje kako ćemo se snalaziti na poligonu. Nakon predavanja bili smo na radionici vatrogasaca. Naučili smo kako se gasi požar vodom. Zatim smo imali radionice policije gdje smo razgledavali njihove stvari čime rade i policijski auto. Otišli smo na poligon s autićima. Imali smo prometne znakove, semafor, pješački prijelaz i klokane. Kad se svatko provezao nekoliko krugova otišli smo do hitne pomoći. Dvoje učenika su nam zamotavali gazu i zavoj oko ruke. Meni je bilo jako lijepo i zabavno sudjelovati.

U realizaciji manifestacije pomogle su nam i partnerske službe: PU Zagrebačka, PP Jastrebarsko, GDCK Jastrebarsko i DVD Klinča sela. Ovim putem zahvaljujemo svim službama, a posebnu zahvalu upućujemo Zagrebačkoj županiji  koja je uz Nacionalni program sigurnosti u cestovnom prometu RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja ,omogućili provedbu programa za svoje najmlađe stanovnike.

Da program bude potpuniji i dinamičniji pobrinula se naša vjerna  ekipa Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko. Ravnateljica  GDCK Jastrebarsko gđa Dunja Vlašić sa svojom djelatnicom Mihaelom Čeh i volonterima učenicima: Paula Radić,Ivana Brnić,Gabrijela i Jana  demonstrirali su kako pomoći pri osnovnim ozljedama. Mališani su naučili kako pomoći unesrećenima i ispravno postavljanje u bočni položaj . Učenike su upoznavali  s osnovama  pružanja pomoći kod lakših ozljeda. S učenicima su također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja.  Hvala društvu Crvenog križa na uključivanju u program.Vidimo se uskoro u  OŠ Jastrebarsko.

Mali vozači na prometnom poligonu bili su pod nadzorom policijske službenice iz PP Jastrebarsko gđe Kristine Godanj, koja je pazila  na prekršaje i sigurnost na Jumicar prometnom poligonu. Hvala na strpljenju tijekom prve vožnje naših mališana! Cijela manifestacija održana je i uz podršku iz PU Zagrebačke i gospodina  Mišić Krešimira iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Osim njih, program su obogatili i vatrogasci DVD-a Klinča Sela: predsjednik  gdin.Grubiša Antonio, sa svojim vatrogascima: Ivan Bulaban, Antonio Majetić i Dalibor Marković. Zapovjednik gosp.Tihomir Gvozdanović  je koordinirao cijelu akciju. Vatrogasci su učenicima prezentirali kratku radionicu na temu zaštite od požara  i pobrinuli se da učenicima pokažu čime se sve bave vatrogasci i što učiniti u slučaju požara te  kako ispravno reagirati u opasnoj situaciji , s ponosom su im pokazivali svoju vatrogasnu opremu,Vatrogasni kamion te puštali zvučne sirene,…  Vjerujemo da će svojim zalaganjem potaknuti mališane u školama da se aktiviraju u podmlatku DVD Klinča Sela.

Raduje nas suradnja s ovim cijenjenim dobrovoljnim društvom i ovim putem pozdravljamo ih s parolom: vatru gasi, brata spasi!!!

 

Na prometnom poligonu dodatna sigurnost, uz Jumicar instruktore drugim razredima bili su stariji učenici školske prometne jedinice :Mio,Nikolina,Dorijan i Valentina iz 7. i 8. razreda.

Hvala i osnovnoj školi na izvrsnoj pripremi i dobrodošlici te našem cijenjenom ravnatelju gosp. Ivi Karači. Učiteljica Željka Ivošević je bila sjajan koordinator cijele manifestacije,veliki pozdrav njoj i svim drugim prisutnim učiteljicama drugih razreda.

Svakako bismo željeli  pozdraviti i zahvaliti se  ravnateljici gostujuće škole “Kardinal Alojzije Stepinac” Krašić , gospođi Heleni Beketić,koja svake godine osigura sve potrebno za sudjelovanje svojih drugašića u ovom preventivnom programu.

Svim učenicima čestitamo na uspješno položenoj edukaciji. Vidimo se sljedeće školske godine s novim generacijama polaznika.

DO TADA, DJECO, OPREZNO U PROMETU !!!