domaćin: OŠ Markuševac i gosti: OŠ Gračani – Grad Zagreb

U osnovnoj školi Markuševec u petak je uspješno proveden „Program prometne kulture za najmlađe”, a  u goste su i ove godine došli učenici drugih razreda OŠ Gračani skupa sa svojim ravnateljem gosp. Daliborom Dedićem. Ovim putem želimo se  zahvaliti gosp. ravnatelju na velikoj pomoći u pripremi i organizaciji ove manifestacije.   Već šesta generacija mališana iz Markuševca i Gračana prošla je obuku o sigurnosti cestovnog prometa. Nadamo se da su naučili ponešto i da su se dobro zabavili.

Djeca su nakon teorijskog dijela koji je održan u OŠ Markuševec izašli na šareni poligon koji je postavljen ispred škole  a vremenski uvjeti su bili idealni za provedbu programa.

Iskustvo jeden polaznice:

danas smo prvi sat  imali prezentaciju „ Sigurnost u prometu „. Na njoj smo učili gdje i kako se cesta prelazi, kako izbjeći prometne nezgode i sl. Kada je prezentacija završila, otišli smo na školsko igralište. Prvo smo imali poduku o vatrogascima. Prskali smo vodu iz naprtnjača, učili kada se požar ne gasi vodom. Gospodin vatrogasac nas je uputio koji je broj vatrogasaca i vježbali smo kako se gasi vatra vodom. Nakon toga imali smo radionicu s policijom. Upoznali smo sredstva koje koriste policajci u akcijama.  Nakon toga smo išli na poligon gdje smo vozili autiće. Imali smo semafor, pješački prijelaz na kojem su starije osobe i klokani. Autići su imali gas i kočnicu. Zadnja aktivnost je bila Crveni križ. Zamotali smo ruke u zavoje i glumili da smo stvarno ozlijeđeni. Meni je sve zajedno bilo jako lijepo i puno sam toga naučila. T.J.

Iz policijske postaje” Heinzelova”-PU Zagrebačka, podršku nam je pružao gospodin Ivan Čavlović kojem je ovo bila prvo iskustvo s ovim preventivnim  programom i očito mu se jako svidjelo, jer je cijelo vrijeme aktivno surađivao i pomagao i malim vozačima i pješacima ,tamo gdje je to bilo potrebno. Djeca su postavljala brojna pitanja a gosp. Čavlović je strpljivo na sve odgovarao i davao im savjete.

Svojim radionicama VZGZ Zagreb je nadopunio  ovaj preventivni program. Na teren su izašla čak dva dobrovoljna vatrogasna društva :DVD Gračani kojeg je predstavljao  gosp. vatrogasac Josip Ćuk i DVD Vidovec kojeg su predstavljali vatrogasci : Josip Čoček,Zvonimir , Nikolina i Marko  Huzenić . Vatrogasci su podučavali  naše mališane o tome čime se bave i kako ispravno reagirati u opasnoj situaciji i uspješno su se nosili s velikim brojem učenika njih 120, a ovim putem im se zahvaljujemo na strpljenju i zanimljivoj radionici za najmlađe. Nadamo se da su djeca  ponešto  naučili  i da su se dobro zabavili.  Doviđenja uz pozdrav: Vatru gasi,brata spasi .!!!

Osim vatrogasaca, u programu svakodnevno sudjeluju i volonteri Kluba mladih Crvenog križa Zagreb. Dvije volonterke Ana Hrastinski i Jana Tomljanović iz Kluba mladih Zagreb su aktivno držale radionicu prve pomoći. Mališani su naučili kako pomoći unesrećenima te ispravno postavljanje u bočni položaj. Učenike  su upoznavali  s osnovama  pružanja pomoći kod lakših ozljeda. S učenicima su također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja.  Hvala im na sudjelovanju i aktivnostima koje su pripremili za najmlađe o osnovama prve pomoći.

Zahvaljujemo upravi škole Markuševac na gostoprimstvu i veliki pozdrav za sve učiteljice i učitelje drugih razreda koji su strpljivo i aktivno sudjelovali u programu.

Ovakav vid edukacije omogućuje im njihova Gradska četvrt Podsljeme na čelu s  predsjednikom četvrti gosp. Krešimirom Kompesakom, koji nas svake godine osobno posjeti i djeci simbolično podijeli diplome.U ime škole,djece i roditelja,HVALA.

Vidimo se i sljedeće godine s novim generacijama u OŠ Gračani.

DO TADA, DJECO, OPREZNO U PROMETU !!!