OŠ braće Radić, Kloštar Ivanić – Zagrebačka županija

Polovinom mjeseca svibnja planirana manifestacija ”Program prometne kulture za najmlađe”  u OŠ braće Radića u Kloštar Ivaniću, prolongirana je zbog lošeg vremena za mjesec lipanj.

Danas 05.06. napokon je došao i taj dan, mnoštvo mališana drugih razreda nakon teorijskog dijela gdje smo poseban naglasak dali na temu ispravnog ulaska i izlaska iz autobusa, te pravila ponašanja na autobusnoj stanici tijekom čekanja na svoj autobus .

Po završetku teorijskog  dijela, djeca su započela s praktičnim dijelom što je za njih i najzanimljivije.

Na poligonu se polaznici susreću s horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom, tj. djeca su u vožnji nailazila  na semafore, zebre, prometne znakove, na pješake, automobile, te na zaštitnu ogradu. Vožnja za svako dijete trajala je  10 minuta,  Kada sjednu u vozila za obuku, vežu pojas i stavljaju kacigu iz sigurnosnih razloga, nakon čega instruktor objašnjava upravljanje vozilom (automobil je automatski, tj nema mjenjač i spojku). Po usvajanju pravila upravljanja, djeci se uključuju automobili i vožnja počinje.

Iskustvo jedne polaznice : ”U srijedu nismo nosili knjige u školu. Bili smo na predavanju o prometu. Poslije smo išli na prvu pomoć. Mojim prijateljima je predavač nacrtao ranu s kistom i lažnom krvi. Poslije prve pomoći smo išli kod vatrogasaca. Zamislili smo vatru i držali crijevo iz kojeg je izlazila voda. Kod policije smo vidjeli puno spravica i dvije palice za zaustavljanje automobila. Posije toga smo vozili male autiće i bilo je jako zabavno… Svi smo ostali živi, jer rekao je striček da je važno u prometu ostati živ. To smo naučili”

Programu prometne kulture za najmlađe pridružilo se i Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad, nama već dobro poznatom vrijednom ekipom u sastavu: ravnateljice gđe. Ivane Bajt, i volonterke osmih razreda Ines i Marije. Ekipa Crvenog križa učenicima su demonstrirale osnove pružanja prve pomoći za djecu. S učenicima su također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja.

Hrabri vatrogasci DVD-a Kloštar Ivanić u punom su sastavu došli na igralište škole gdje se održao praktični dio edukacije.Polaznicima su pokazivali vatrogasnu opremu i upozoravali ih na opasnosti i zaštitu od požara. Oni su demonstrativno palili  i gasili djeci ”vatru”, a svi su s velikim zanimanjem gledali i imali priliku ući u vatrogasno vozilo. Veliko hvala na sjajnoj radionici! Vatrogasno su društvo predstavljali: zapovjednik Popović Marko, zamjenik zapovjednika Jambrečina Željko sa svojom ekipom vatrogasaca Janom Levarom, Matijom Tučkurićem i Bornom Hanžekom.

Ovim putem zahvaljujemo Zagrebačkoj županiji i Općini Kloštar Ivanić na pokroviteljstvu edukacije . Hvala Vam što brinete za svoje najmlađe članove zajednice.

Veliko hvala ravnateljici škole gospođi Tatjani Bakarić na organizaciji cijele manifestacije.

Ovim putem zahvaljujemo se i školskoj prometnoj jedinici: Dora,Jana,Petar i Andrija ,koji su na prometnom poligonu pomagali mladim vozačima.

Veliki pozdrav šaljemo i danas nazočnim sjajnim  učiteljicama drugih razreda..

Do sljedeće godine u OŠ braće Radića, svima šaljemo puno prometnih pozdrava! Djeco, oprezno u prometu.