OŠ Pavao Belas,Brdovec,Zagrebačka županija

U OŠ Pavao Belas u Zagrebačkoj  županiji, održana je edukacija najmlađih o sigurnosti u cestovnom prometu. Po završetku teorijskog multimedijskog predavanja, u trajanju od 45 minuta, djeca su započela s praktičnim dijelom što je za njih i najzanimljivije.

Na poligonu se polaznici susreću s horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom, tj. djeca su u vožnji nailazila  na semafore, zebre, prometne znakove, na pješake, automobile, te na zaštitnu ogradu.   Kada sjednu u vozila za obuku, vežu pojas i stavljaju kacigu iz sigurnosnih razloga, nakon čega instruktor objašnjava upravljanje vozilom (automobil je automatski, tj nema mjenjač i spojku). Po usvajanju pravila upravljanja, djeci se uključuju automobili i vožnja počinje.

Iskustvo jedne polaznice : ”Baš sam se danas dobro provela.Vozila sam džip i zaslužila diplomu. Vrijeme u vožnji brzo prođe. Lijepo je što nam ostatak razreda pljeskanjem daje do znanja da smo dobro vozili. Znam da se svima svidjelo i da ćemo sada svi bar nekoliko dana pričati samo o tome. Svi smo ostali živi, jer rekao je striček da je važno u prometu ostati živ. To smo naučili”

Edukacija ne bi bila potpuna bez radionice prve pomoći koju je vodio gosp. Domagoj Štetner koji je učenike  upoznavao  s osnovama  pružanja pomoći kod lakših ozljeda. S učenicima su također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja.

Program su omogućili osnivač škole Zagrebačka županija i općina Brdovec.

Posebne zahvale upućujemo gosp ravnatelju i gđi. pedagoginji na velikoj pomoći tijekom organizacije cijele edukacije.

Šaljemo puno pozdrava svim sudionicima i jedva čekamo idući susret!

Djeco, oprezno u prometu.