OŠ Rugvica, Zagrebačka županija

Po školskom planu i programu danas je u OŠ Rugvica-Zagrebačka županija uspješno proveden Program prometne kulture za najmlađe.

U ovoj školi imamo puno djece putnika tako da smo poseban naglasak tijekom teorijskog predavanja dali na temu ispravnog ulaska i izlaska iz autobusa, te pravila ponašanja na autobusnoj stanici tijekom čekanja na svoj autobus.

Po završetku teorijskog  dijela, djeca su započela s praktičnim dijelom što je za njih i najzanimljivije.

Na poligonu se polaznici susreću s horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom, tj. djeca su u vožnji nailazila  na semafore, zebre, prometne znakove, na pješake, automobile, te na zaštitnu ogradu. Vožnja za svako dijete trajala je  10 minuta,  Kada sjednu u vozila za obuku, vežu pojas i stavljaju kacigu iz sigurnosnih razloga, nakon čega instruktor objašnjava upravljanje vozilom (automobil je automatski, tj nema mjenjač i spojku). Po usvajanju pravila upravljanja, djeci se uključuju automobili i vožnja počinje.

Utisci jednog od polaznika programa:

Danas mi je bilo super u školi. Bilo mi je dobro i predavanje o prometu i vožnja. Za vrijeme vožnje, Luka se skoro zaletio autićem u mene. Imali smo postavljene prometne znakove i semafore. Tako sam bio koncentriran na vožnju da sam skoro prošao kroz crveno. Mislio sam da neću dobiti vozačku, ali sam je ipak zaslužio.

U programu su sudjelovali DVD RUGVICA gdin.zapovjednik Siniša Vrabec i operativni član gdin.Ivica Leškovari.

Polaznicima su pokazivali vatrogasnu opremu i upozoravali ih na opasnosti i zaštitu od požara. Oni su demonstrativno palili  i gasili djeci vatru, a svi su s velikim zanimanjem gledali u vatrogasno vozilo. Veliko hvala na sjajnoj radionici !

Gradsko društvo Crveni križ – DUGO SELO – gdin. Kristijan Katinić i gosp. Tomislav Lakić Grgec .

Edukacija ne bi bila potpuna bez radionice prve pomoći koju je vodio gosp. Kristijan Katinić koji je učenike  upoznavao  s osnovama  pružanja pomoći kod lakših ozljeda. S učenicima su također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja.

Ovim putem se zahvaljujemo našem tradicionalnom sponzoru tvrtki MR SERVIS d.o.o. RUGVICA, posebno  gosp direktoru Davoru Severu.
Zahvaljujemo se ravnatelju gosp Robertu Munđeru i učiteljici gđi. Sanji Sirovec na jako dobroj organizaciji i gostoprimstvu.

Veliko hvala i svim učiteljicama, kao i učenicima iz školske prometne jedinice: Ivan, Robertina, Ema, Matija na velikoj pomoći u provedbi programa.

Šaljemo puno pozdrava svim sudionicima i jedva čekamo idući susret!

Djeco, oprezno u prometu.