OŠ Slava Raškaj, Ozalj – Karlovačka županija

Program prometne kulture odbrojava svoje posljednje edukacije predviđene za ovu školsku godinu. Danas je na redu bila OŠ Slava Raškaj Ozalj.

Najmlađi učenici imali su prilike doživjeti promet iz uloge vozača, a osim prometnog poligona za djecu, aktivnostima su se pridružile i druge službe: PU karlovačka- PP Ozalj, Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj i Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrhovac  i Službe civilne zaštite Karlovac.

Nakon teorijskog dijela,mali vozači na prometnom poligonu  bili su pod nadzorom policijskih službenika, naime, polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali policijski službenici g. Robert Hrebac i gđa Andrea – Vesna Trdin – Lipšinić.Djeci su pokazivali unutrašnjost policijskog vozila te im dozvolili da upale sirenu. Pazili su i na prekršaje te sigurnost u gustom prometu na Jumicar prometnom poligonu, priznajemo nije im bilo jednostavno, pored silnog dječjeg uzbuđenja. Hvala im na trudu.

Nakon vožnje mališani su imali priliku naučiti ponešto o prvoj pomoći, tim Crvenog križa polaznike su učili osnovama prve pomoći.  S učenicima su također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći, načine zaustavljanja lakših krvarenja, opremu prve pomoći i bočni položaj.Radionicu o prvoj pomoći održale su: ravnateljica GDCK Ozalj gđa. Sanja Valčić i koordinatorica projekta Ivana Brložan,edukatorice gđa. Ivana Kos.Ovim putem zahvaljujemo na sudjelovanju GDCK Ozalj.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrhovac imalo je svoju atraktivnu radionicu na temu protupožarna zaštita,djeci su pokazivali  vatrogasnu opremu i strpljivo pomagali svima koji su poželjeli obići vatrogasno vozilo i okušati se u pokretanju vatrogasne sirene, a najveće oduševljenje izazvala je demonstracija gašenja požara.Vatrogasce DVD-a Vrhovac predstavljali su predsjednik g. Nikola Čulig i vatrogasni podmladak gosp. Filip  Čulig, koji su najmlađima pokazali vatrogasnu opremu te ih upozorili na opasnosti od požara.

Preventivnoj aktivnosti danas se pridružila  i Službe civilne zaštite Karlovac., s predstavnikom gosp. Martinom  Barićem voditeljem službe.

Zahvaljujemo svim službama na ugodnom druženju i sjajnim radionicama za djecu. Nadamo se da smo ih naučili mnogo toga korisnog.

Hvala i upravi škole na toploj dobrodošlici i organizaciji. Posebice zahvaljujemo ravnateljici gđi Gordani Basar te pedagoginji gđi. Martina Domladovac Prstac na koordinaciji cijele edukacije te svim učiteljicama razredne nastave.

Šaljemo puno pozdrava svim sudionicima i jedva čekamo idući susret!