Osnovna škola Bistra, Zagrebačka županija

U OŠ Bistra u Zagrebačkoj  županiji, održana je edukacija najmlađih o sigurnosti u cestovnom prometu. U ovoj školi imamo puno djece putnika iz područnih škola tako da smo poseban naglasak tijekom teorijskog predavanja dali na temu ispravnog ulaska i izlaska iz autobusa, te pravila ponašanja na autobusnoj stanici tijekom čekanja na svoj autobus.

Po završetku teorijskog  dijela, djeca su započela s praktičnim dijelom što je za njih i najzanimljivije.

Na poligonu se polaznici susreću s horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom, tj. djeca su u vožnji nailazila  na semafore, zebre, prometne znakove, na pješake, automobile, te na zaštitnu ogradu. Vožnja za svako dijete trajala je  10 minuta,  Kada sjednu u vozila za obuku, vežu pojas i stavljaju kacigu iz sigurnosnih razloga, nakon čega instruktor objašnjava upravljanje vozilom (automobil je automatski, tj nema mjenjač i spojku). Po usvajanju pravila upravljanja, djeci se uključuju automobili i vožnja počinje.

Iskustvo jedne polaznice : ”Baš sam se danas dobro provela.Vozila sam džip i zaslužila diplomu. Vrijeme u vožnji brzo prođe. Lijepo je što nam ostatak razreda pljeskanjem daje do znanja da smo dobro vozili. Znam da se svima svidjelo i da ćemo sada svi bar nekoliko dana pričati samo o tome. Svi smo ostali živi, jer rekao je striček da je važno u prometu ostati živ. To smo naučili”

Edukacija ne bi bila potpuna bez radionice prve pomoći koju je vodio gosp. Domagoj Štetner koji je učenike  upoznavao  s osnovama  pružanja pomoći kod lakših ozljeda. S učenicima su također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja.

DVD-o Bistra, danas su  predstavljali  stručno obučeni vatrogasci: gospodin Željko Derviš, Ivica Bogdan

Polaznicima su pokazivali vatrogasnu opremu i upozoravali ih na opasnosti i zaštitu od požara. Oni su demonstrativno palili  i gasili djeci vatru, a svi su s velikim zanimanjem gledali u vatrogasno vozilo. Veliko hvala na sjajnoj radionici !

Manifestacija se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja i osnivača ove škole Zagrebačke Županije.

Posebne zahvale upućujemo gospodi ravnatelju i  tajniku škole na velikoj pomoći tijekom organizacije cijele edukacije.

Šaljemo puno pozdrava svim sudionicima i jedva čekamo idući susret!

Djeco, oprezno u prometu.