Osnovna škola Pantovčak, Zagreb

Program prometne kulture za najmlađe jučer je   proveden s učenicima 2. razreda osnovne škole “PANTOVČAK”, Zagreb.

Po završetku teorijskog  dijela, djeca su započela s praktičnim dijelom što je za njih i najzanimljivije. Najmlađi su imali prilike obići nekoliko radionica koje su uz Jumicar prometni poligon održale službe partneri.

Na poligonu se polaznici susreću s horizontalnom i vertikalnom prometnom signalizacijom, tj. djeca su u vožnji nailazila  na semafore, zebre, prometne znakove, na pješake, automobile, te na zaštitnu ogradu. Vožnja za svako dijete trajala je  10 minuta,  Kada sjednu u vozila za obuku, vežu pojas i stavljaju kacigu iz sigurnosnih razloga, nakon čega instruktor objašnjava upravljanje vozilom (automobil je automatski, tj nema mjenjač i spojku). Po usvajanju pravila upravljanja, djeci se uključuju automobili i vožnja počinje.   Iskustvo jedne polaznice :

U ponedjeljak smo učili o prometu. Najprije smo imali predavanje u kojem smo naučili da se moramo paziti u prometu. Nakon toga smo čuli nešto o hitnoj pomoći. Ako vidimo ozlijeđene trebamo zvati hitnu pomoć na broj 194. Gospodin nam je nacrtao rane i zamotao ruku zavojem. Kad smo to završili išli smo kod vatrogasaca. Tamo smo gasili zamišljeni požar. Naučili smo koji je broj od vatrogasaca. A onda je došao najzanimljiviji dio: vozili smo autiće. Prvo smo se zavezali i stavili kacige. Krenuli smo u vožnju. Tamo su bili semafori, zebra i zamišljene životinje. Bilo je jako zabavno jer su izgledali kao pravi auti.   N.P.

Dok su se najmlađi okušali u ulozi vozača, volonteri Kluba mladih CK Zagreb su najmlađe naučili osnovama prve pomoći.

Radionicu su vodili : Sara Šajnić i Željko Bogdanović,učenike su upoznavali  s osnovama  pružanja pomoći kod lakših ozljeda. S učenicima su također prošli kroz pozive hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja.

DVD-o Šestine predstavljali su stručno obučeni vatrogasci: gospodin zapovjednik Matija Ivančević,njegov zamjenik gosp. Frano Josip Ožbolt i vatrogasac gosp. Matko Štimac

Polaznicima su pokazivali vatrogasnu opremu i upozoravali ih na opasnosti i zaštitu od požara. Oni su demonstrativno palili  i gasili djeci vatru, a svi su s velikim zanimanjem gledali u vatrogasno vozilo. Veliko hvala na sjajnoj radionici !

Manifestacija se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti u cestovnom prometu RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja i OŠ Pantovčak.

Posebne zahvale upućujemo gospodinu ravnatelju Miroslavu Klobučaru i  pedagoginji škole gđi  Marini Žitković  na velikoj pomoći tijekom organizacije cijele edukacije.Dodatno zahvaljujemo učiteljicama na dobroj organizaciji i provedbi manifestacije.

Dragi naši polaznici, nadamo se da je ova edukacija, osim zabavna, bila i korisna, te da će te ubuduće biti dodatno oprezni u prometu i svakodnevnom životu!