Osnovna škola Špansko-Oranice, Zagreb

Sukladno godišnjem planu i programu provedbe preventivnih manifestacija osnovna škola Špansko Oranice-Zagreb posljednja je škola grada Zagreba  u kojoj je danas ”Programa prometne kulture za najmlađe”  i proveden. Stotinjak učenika drugih razreda iskušalo je svoja znanja i vještine snalaženja u prometu, a edukaciju su prošli vrlo uspješno.

Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Osim predavanja o prometu, drugašići su učili i o prvoj pomoći, upoznavali su osnove  pružanja pomoći kod lakših ozljeda. Edukatori su s učenicima  također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja.

Na manifestaciju su se uključili već tradicionalno dva vatrogasna društva: DVD- Zapad i DVD-Jarun. Vatrogasna ekipa drugašiće je naučila ponešto o djelatnosti vatrogasaca, učenicima su pokazali što sve rade vatrogasci, sadržaj vatrogasnog vozila i naučili ih ponešto o prevenciji od požara.

DVD-a Zapad: zamjenik zapovjednika gosp. Marin Čveljo, cijenjeni vatrogasci: Ivan Kovač,Barbara Kelner i Siniša Bajdak.

DVD-Jarun: zapovjednik  gosp. Tomislav Martinka,dopredsjednik gosp. Božidar Ferk i član mladeži gđa. Petra Čulina.

Vatrogasna društva uveliko su  doprinijeli  ovoj edukaciji i  svojim su  aktivnostima obogatili naš zajednički program.              Vatrogasna društva pozdravljamo : Vatru gasi ,brata spasi !!

Zahvaljujemo i domaćinu ravnatelju gosp. Darku Cesaru na organizaciji i gostoprimstvu kao i gđi. učiteljici Karmen Cesar na nesebičnom doprinosu u cjelokupnoj organizaciji manifestacije.

Veliki pozdrav svim našim partnerima i učenicima uz napomenu: oprezno na cestama!

Vidimo se sljedeće godine s novim generacijama polaznika programa!!