Osnovna škola Vrbani, Zagreb

Osnovna škola Vrbani-Zagreb, danas je bila domaćin  Programu prometne kulture za najmlađe. Sunčani dan bio je i više nego idealan za vožnju automobila na prometnom poligonu. Učenici su s veseljem iščekivali praktični dio edukacije, na kojemu su uz vožnju na prometnom poligonu mogli sudjelovati i u radionicama partnerskih službi : PU -Zagrebačka i druga postaja prometne policije, Vatrogasna zajednica grada Zagreba sa svoja dva dobrovoljna vatrogasna društva : DVD Jarun i DVD-Prečko i Klub mladih crvenog križa Zagreb.

Sudionici su imali priliku doživjeti promet iz uloge vozača te tako bolje shvatiti važnost poštivanja prometnih propisa, kao i ostalih sudionika u prometu. Nakon odslušanog teorijskog dijela učiteljice su djecu izvele van na školsko dvorište, gdje ih je dočekalo mnoštvo profesionalnih službi, pa krenimo redom:

Policijski službenici pomogli su nam u održavanju reda na prometnom poligonu. Gospoda: Ivan Szako i Ante Plećaš  pazili su na poštivanje prometnih propisa i sigurno propuštanje pješaka. Pokazivali su djeci svoje vozilo i odgovarali na mnoga pitanja znatiželjnih polaznika programa.Naravno da je zvuk sirene bio neizostavan dio prezentacije znatiželjnoj djeci. Nadamo se da je gosp. Krešimir Mišić  iz Policijska uprave zagrebačke-Služba za sigurnost cestovnog prometa zadovoljan edukacijom koju je želio vidjeti na području svoje nadležnosti.

Edukacija ne bi bila potpuna bez radionice prve pomoći za najmlađe koju je vodio tim volontera iz kluba mladih CK Zagreb .Učenicima su demonstrirali kako postupiti u situacijama lakših ozljeda te  osnove  pružanja pomoći . S učenicima su također prošli kroz poziv hitne medicinske pomoći i načine zaustavljanja lakših krvarenja. Ovim putem čestitamo mladim volonterima :Laura Bat,Lina Kovačević i Kristina Marković na uspješnoj prezentaciji i edukacije za male polaznike prve pomoći. Hvala i gospođi Vladimira Čivrag Gosarić na uspješnoj koordinaciji  volontera iz GDCK Zagreb.

Vatrogasnu zajednicu grada Zagreba predstavljali su stručno osposobljeni vatrogasci: Zapovjednik gosp. Tomislav Marinko i tajnica gđa Petra Čulina iz DVD-a Jarun kao i Dodik Dario zapovjednik i vatrogasac Borna Kamber iz DVD Prečko . Polaznicima su pokazivali opremu i upozoravali ih na opasnosti i zaštitu od požara, a svi su s velikim zanimanjem gledali u vatrogasno vozilo. Najveće uzbuđenje je definitivno  gašenje zamišljene vatre koju su ciljano izazvali vatrogasci.Djeci su simbolično dijelili i bojanke za male vatrogasce. Veliko hvala našim hrabrim vatrogascima na poučnoj aktivnosti za učenike! Vjerujemo da su mnogo naučili! Doviđenja uz pozdrav: Vatru gasi,brata spasi .!!!

Javoru Lozaru – zapovjedniku VZGZ  i  tajniku Damiru Vlahoviću,  ovim putem želimo ih pozdraviti i zahvaliti na trudu kojeg ulažu da sve ove preventivne manifestacije tijekom godine  budu odrađene profesionalno i odgovorno, još jednom : Hvala Vam. 

Buka i sirene čuli su se i do same uprave škole pa nam je na igralište u goste pohrlio i ravnatelj škole gosp.Mislav Batarolo koji se osobno želio uvjeriti da sve ide po zacrtanom planu i programu,vjerujemo da je zadovoljan viđenim.

Posebne zahvale upućujemo učiteljici gđi Vanja  Ivančević    koja je svojom inicijativom i zalaganjem zamolila da danas svi budemo gosti u osnovnoj školi Vrbani ,hvala joj  na velikoj pomoći tijekom organizacije cijele edukacije.

Školska prometna jedinica bila je na nivou  današnjeg zadatka : Jan,Mateja,Dominik,Tomislav,Krešimir i Marta svi iz sedmog razreda,zahvaljujemo im na profesionalnoj asistenciji.

Puno pozdrava šaljemo i našim dragim i veselim učiteljicama razredne nastave  trećih razreda koje su   strpljivo i aktivno sudjelovale u programu,hvala im.

Šaljemo puno pozdrava svim sudionicima i jedva čekamo idući susret!

Ponavljamo : Djeco, oprezno u prometu.!