Statistički pokazatelji

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, u svom operativnom dijelu, obuhvaća sve subjekte kojima je djelokrug rada na neki način vezan za sigurnost cestovnog prometa.

U njegovom provođenju sudjeluju ministarstva, stručne organizacije, strukovne udruge, udruge građana i svi ostali koji mogu dati doprinos postizanju spomenutog cilja.
Nacionalni program na području Republike Hrvatske postoji od 1994 godine, a posljednji, za razdoblje 2011. – 2020. godine, donijela je Vlada RH u travnju 2011. godine. Za njegovog nositelja, kao i u prethodnim programima, određeno je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa RH 2011.-2020 godine usklađen je sa IV. akcijskim programom za sigurnost cestovnog prometa zemalja članica EU kao i akcijom UN-a te su u njega
implementirana svjetska i europska kretanja u području sigurnosti cestovnog prometa. Definirana je vizija Nacionalnog programa koja uključuje drastično smanjenje svih oblika stradavanja te su utvrđeni njegovi ciljevi. Glavni cilj usklađen je sa europskim, a glasi: smanjiti broj poginulih osoba u prometnim nesrećama za 50 % u odnosu na stanje u 2010. godini, odnosno dostići brojku od 213 poginulih osoba na kraju 2020. godine!

Ovakav, ambiciozno zacrtani cilj, ostvariv je ukoliko se sve razine društva uključe u njegovu realizaciju i daju mu stvarnu, a ne samo deklarativnu podršku.

Kao primjer navodimo statističke podatke MUP-a RH o stradalim osobama u cestovnom prometu u 2013, i 2014. godine:

Untitled      Untitled2

U 2014. godini poginulo je po četvero djece u svojstvu putnika i u svojstvu pješaka. U istom razdoblju 2013. g. poginulo je petero djece u svojstvu putnika, a troje u svojstvu pješaka. Broj smrtno stradale djece je na razini prošle, 2013. godine, a zadržan je trend smanjenja broja teško i lakše ozlijeđene djece.

(izvor:www.mup.hr)

Ukoliko spasimo samo jedan dječji život, smatrat ćemo ovaj program edukacije uspješnim.