„Imam prava“, „Imam izbor“

Tekst u cjelosti preuzet sa stranice PU krapinsko-zagorska:

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine. Osnovni cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

U cilju promicanja jednakosti, ravnopravnosti, nediskriminacije i uključivosti, u organizaciji Ravnateljstva policije i Policijske uprave krapinsko – zagorske te Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, danas 1. prosinca, u Krapinskim Toplicama obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održana je interaktivna radionica i predstava „Imam prava“, u sklopu preventivne aktivnosti „Imam izbor“, u izvedbi policijskih službenika Ravnateljstva policije i partnera Dječjeg kazališta Smješko iz Zagreba te Jumicara kao partnera u Programu prometne kulture za učenice i učenike Centra. Glazbeni sastav Adastra je upotpunio program i svojom glazbenim nastupom su uveseljamali djecu Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.

Izvedbom predstave „Imam prava“ željela se potaknuti i senzibilizirali javnost, kao i okupljene, na dječja prava koja se temelje na potrebama svakog djeteta, bez iznimke da odraste, ispuni svoje potencijale i sudjeluje u životu svoje zajednice.
Prezentirajući prava djeteta, na njima razumljiv i prilagođen način te njihovim sudjelovanjem u samoj izvedbi, cilj ove predstave je aktivno uključivanje djece u program.
U kontekstu zaštite prava djece u Republici Hrvatskoj policija poseban značaj pridaje razotkrivanju i procesuiranju kažnjivih djela počinjenih na njihovu štetu.
Sam policijski pristup djetetu kao posebno ranjivoj kategoriji individualnog je karaktera,  primjeren dobi,  prilagođen i usmjeren potrebama i pravima djeteta s naglaskom na zakonom proklamiranu žurnost u postupanju, uključujući pravo na propisani postupak, sudjelovanje i razumijevanje postupka,  zaštitu privatnosti,  integriteta i dostojanstva djeteta.

Obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom prisustvovali su zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, načelnica općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, voditeljica Službe za prevenciju u Uredu Glavnog ravnatelja policije Sandra Veber, policijski službenici za prevenciju Ravnateljstva policije i Policijske uprave krapinsko-zagorske, te domaćin ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Antun Zupanc.

U svezi programa Sandra Veber voditeljica Službe za prevenciju u Uredu glavnog ravnatelja policije istaknula je kako je „Naša zadaća da progovorimo kao društveno odgovorna zajednica i da djeci na njima razumljiv način objasnimo njihova prava na sigurnost, učenje, igru i uključivanje u društvenu zajednicu“. Navela je da se danas u ovom Centru kroz interaktivne radionice kao jedan integrirani dan promoviraju dječja prava i prava djece s poteškoćama u razvoju, zajedno s partnerima, kazalištem Smješko, Jumicarom i grupom Adastra, te se time upravo kroz radionicu „Imam prava“ i radionicu „Mogu kao i ti“, djeci će na razumljiv način progovara o važnosti poštivanja dječjih prava, važnosti uključenosti sukladno Konvenciji o pravima djeteta i sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

Policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije Andrija Dražetić, rekao je da će tijekom dana biti održana i preventivna predstava ‘Poštujte naše znakove’, kojoj je cilj najmlađe sudionike u prometu naučiti osnovnim pravilima ponašanja u prometu i osnovna značenja prometnih znakova. Također je naveo, kako je cilj senzibilizirati javnost, pogotovo vozače vozila, da ne zaustavljaju i parkiraju svoja vozila na mjestima obilježenim oznakama pristupa za osobe s invaliditetom jer tako im uskraćujemo njihovu mobilnost.

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc, zahvalio je Ravnateljstvu policije i Policijskoj upravi krapinsko-zagorskoj na dolasku u Centar i zajedničkom obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Napomenuvši, kako „Centar za odgoj promiče prava osoba s invaliditetom, podržava bilo koju akciju koja se tiče prevencije i zaštite prava osoba s invaliditetom, veseli nas ovaj posjet i vjerujem da će naši učenici uživati“.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković dale su punu podršku navedenom programu te naglasile važnost tematike ovog događaja, te kako se na razini Županije a i općine provode mnogobrojne aktivnosti u cilju zaštite interesa djece.


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87