OŠ ANTUNA AUGUSTINČIĆA, ZAPREŠIĆ

Preventivne manifestacije nastavljamo gostovanjem u Zaprešiću.

Dana 09.04.2024. OŠ Antuna Augustinčića je bila domaćin „Programa prometne kulture za najmlađe“.

Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu, radionicu prometne policije,prvu pomoć te vatrogasnu radionicu, i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Iznimno nam je  drago da smo ovim učenicima  ponudili nešto novo, edukativno i jako, jako  zabavno , a to je ”Program prometne kulture za najmlađe”

Generalni pokrovitelj manifestacija je Minstarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa i Grad Zaprešić. Program je provela  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s : tvrtkom Jumicar Hrvatska, PU zagrebačka, PP Zaprešić, Jumicar Prva pomoć, Hitna Zaprešić i JVP Zaprešić.

Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice  7. razreda, hvala Vam dragi učenici.

Kratku školu prve pomoći održali su Dora Dolanski, Nina Bulić i Jerko Gunjača iz Jumicar Prva pomoćUčenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)….

Hvala na izvrsnoj radionici i suradnji HITNOJ ZAPREŠIĆ koji su se sami odazvali na poziv „Program prometne kulture za najmlađe“ i uveličali manifestaciju. Sudjelovali su: gosp Marko Krajačić, vozač Hitne i gosp. Nikola Škalić, medicinski tehničar. Učenicima su prezentirali svoju opremu u vozilu Hitne pomoći i rado im pokazali što je sve potrebno i što se događa kada građani pozovu Hitnu. Zahvaljujemo na suradnji i podršci Hitnoj Zaprešić. Ostanite uvijek tako vrijedni. Do sljedeće godine uz pozdrave!

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci JVP Zaprešić koje je organizirao gosp. Željko Barun, zapovjednik  sa svojim članovima vatrogascima: gosp. Davor Eršek i gosp. Marijan Bakula. Polaznike su upoznavali  s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!! Pozdrave šaljemo JVP Zaprešić. 

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku se upoznati sa policijskim biciklom gdje ga je gđa Marina Firšt, kontakt policajac sretno i ponosno predstavila. Učila je učenike kako pravilo prijeći pješački prijelaz. Hvala na suradnji i podršci PP Zaprešić što su svake godine uz nas. Djeca su bila oduševljena! 

Zahvaljujemo gđi Ružici Žarko, višoj suradnici za odnose s javnošću grada Zaprešića koja je organizirala medijsku pokrivenost i  posjet  gosp. Alana Labusa, zamjenika gradonačelnika grada Zaprešić, koji je sve  pomno promatrao, te se uvjerio da mali zaprešićanci na ovaj način mogu biti zaista kvalitetno – preventivno educirana. Iskoristio je priliku te simbolično čestitao  polaznicima i podijelio im priznanja za sudjelovanje u programu. Grad Zaprešić  je već dugi niz godina potpora i podrška u provedbi ovog preventivnog programa za djecu u svim svojim osnovnim školama.

Posebno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku timu osnovne škole Antuna Augustinčića na čelu s ravnateljicom gđom Danijelom Adžijević te pedagoginji gđi Josipi Škvorc na trudu i izvrsnoj organizaciji da sve bude u najboljem redu.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta,

Svako dobro Vam želimo!

 

 

  . Djž


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87