OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb

U srijedu 05.05.2023. učenici drugog razreda u OŠ Dragutina Tadijanovića u Zagrebu nisu mogli imati bolji dan,razloga su dva: zadnji dan škole pred proljetne praznike, a drugi  razlog je nastava na otvorenom. Po školskom kurikulumu su imali ” Program prometne kulture za najmlađe”, koje za njih  organizirala ravnateljica i pedagoginja, sudeći po usijanoj atmosferi to je za njih bilo puni pogodak.

 Program se provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU zagrebačka,  II PP Zagreb, GDCK Zagreb i  DVD Zapad pod pokroviteljstvom Ministarstva zanosti i obrazovanja i OŠ Dragutina Tadijanovića.

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog .Teorijski dio je multi medijskog karaktera i traje 45 minuta , gdje učenici  kroz  interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu. Nakon teorijskog dijela   u trajanju od 45 minuta gdje su učenici  kroz  interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu , na praktičnom dijelu programa  pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice ovim putem im se zahvaljujemo.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa iz II PP Zagreb .

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Zapad. Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Zapovjednik gosp. Marin Čveljo  je dao svu snagu i želju da djeci dočara zanimanje vatrogasca zajedno sa svojim kolegama Goran Kreč i Matea MakekZasluženo veliko BRAVO i hvala Vam s pozdravom Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Zagreb, koju su vodile  volonterke  posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji volontera iz GDCK Zagreb šaljemo gospođi Vladimiri Čivrag Gosarić.

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu osnovne škole Dragutina Tadijanovića  na čelu s ravnateljicom gđom Mirjanom Sajko, koja je budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika. Veliko HVALA pedagoginji gđi Editi Bosnar na odličnoj organizaciji i gostoljubljivosti. Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87