Generalni Pokrovitelji

Partneri u programu

Previous
Next

prijatelji

Previous
Next
OŠ grofa Janka Draškovića, Klenovnik

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

U utorak , 07. 06. 2022. Program prometne kulture za najmlađe kojeg provodi  udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska održan je s učenicima drugih razreda u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića,Klenovnik- Varaždinska županija.

U programu su pored učenika iz Klenovnika sudjelovali i učenici gostujućih škola : OŠ Andrije Kačića Miošića-Donja Voća, OŠ Izidora Poljaka Višnjica i OŠ Ivana Rangera Kamenica.

Nakon odslušanog teorijskog dijela (  u trajanju od 45 minuta gdje su učenici   kroz  interaktivno predavanje učili  o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) u praktičnom dijelu edukacije imali su priliku na prometnom poligonu (simulacija stvarnog prometa) samostalno upravljati vozilima  za obuku na električni pogon te iz perspektive vozača uočiti sve  opasnosti cestovnog prometa .

Na praktičnom dijelu programa  pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Tijekom edukacije učenici sedmog razreda u ulozi asistenta, su bili zaista vrijedni ,a prije 5 godina i sami su uspješno prošli obuku u ovom programu na čemu smo im zaista zahvalni.

 

Program se u ovoj školi proveo s našim stalnim partnerima koji su također imali svoje radionice, krenimo redom: Pu Varaždinska, PP Ivanec.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s policijskim vozilom i zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao policijski službenik gosp. Davor Blaško iz policijske postaje PP Ivanec.

Zaista ova policijska postaja može biti ponosna da ima ovog službenika koji posjeduje veliko iskustvo u radu s djecom. Ovim putem zahvaljujemo se i načelniku  PP Ivanec  gospodinu Mariu Medenjaku na nesebičnom zalaganju u organizaciji ove preventivne manifestacije.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali članovi Dobrovoljno vatrogasnog  društva Klenovnik i paralelno provodili radionicu protupožarne zaštite za djecu. Polaznike se upoznaje s važnosti zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca.

Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom, u čemu učenici sudjeluju najčešće u skupinama natječući se u čemu je sudjelovao i sam načelnik općine Klenovnik gospodin Mladen Blaško.

Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

Radionicu prve pomoći  vodili su djelatnici Društva Crvenog križa Varaždinske županije naši stari znanci gđa Slađana Cestar i gosp Vjeran Marić. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, oguljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Naglašava se važnost čišćenja rana i osobne higijene općenito. Pred kraj obuke učenicima se dijeli sanitetski materijal pomoću kojega u parovima simuliraju  zamatanje rane prethodno pokazano realističnim prikazom ozljede.

Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljem  gospodinom  Mijom Barišić i učiteljicama razredne nastave za dobru organizaciju i ugodno druženje!

Posebnu zahvalu dugujemo općini Klenovnik na čelu s gospodinom načelnikom  Mladen Blaško koji već tradicionalno sufinanciranjem ovakvog vida edukacije omogućuje svojim najmlađim sigurniju mobilnost djece na cestama, a time podiže kvalitetu života u Klenovnik.

Pozdrave upućujemo i cijenjenoj ravnateljici OŠ Andrije Kačića Miošića-Donja Voća gđi Kseniji Čretni koja je s načelnicom D. Voće  gđom Sanja Kočet posjetila ovu preventivnu manifestaciju  i osobno se uvjerile da sve ide po planu, hvala Vam.

Svoju djecu iz Kamenice i Višnjice posjetio je i gradonačelnik Lepoglave gospodin Marijan Škvarić, prijatelj programa od prvih dana,hvala i njemu, a pozdrave šaljemo ravnateljicama OŠ Izidora Poljaka Višnjica, Martini Vusić i OŠ Ivana Rangera Kamenica ravnateljici Mirjani Posavec.

Kako nam je bilo pogledajte u foto Albumu.

 Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

 

 

 

Generalni pokrovitelji

Partneri programa

Previous
Next

Prijatelji programa

Previous
Next