OŠ Veliko Trgovišće i OŠ Krapinske Toplice

Jesensku sezonu „Program prometne kulture za najmlađe“ uspješno privodimo kraju ,tako što smo u četvrtak 02.11.2023. gostovali u OŠ Veliko Trgovišće koja je ujedno i posljedna manifestacija jesenskog plana provedbe programa  u osnovnim školama Krapinsko zagorske županije . 

Preventivna manifestacija  provodi se u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Krapinsko-zagorska, PP Zabok, DVD Veliko Trgovišće, pod pokroviteljstvom : MZO RH, NPSCP, Krapinsko-zagorske županije i općina Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice.

Domaćin manifestacije je bila OŠ Veliko Trgovišće koja je ugostila  učenike drugih razreda svojih područnih škola Dubravčan i Strmec te gostujuće osnovne škole : OŠ Krapinske Toplice i PŠ Gregurovec.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu , uslijedio je praktični dio programa na velikom mobilnom prometnom poligonu u pravim mini-električnim automobilima gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Naime,danas smo mijenjali uloge, mi Veliki smo bili pješaci a mali su učenici po prvi put  bili vozači koji su  na jedinstven način učilili  o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji PJEŠACI. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice Leon, Gabrijel, Josip, David  i Filip iz 7. razreda koje je organizirala pedagoginja gđa Petra Vuković na čemu smo joj zaista zahvalni.

Prva radionica bila je POLICIJA i tu stvar počinje odmah 100% na sat. Djeca su imala priliku upoznati se i s policijskim vozilima te zanimanjem policajca, paliti svjetlosna upozorenja,koristit policijski  megafon i još mnoga toga isprobati oko policijskog vozila, Imali su priliku na kratko da postanu mali policajci. Radionicu su održali  gosp. Anđelko Škrlec – vođa prometnog sektora iz PPRP Krapina i  gosp. Damir Papeš – vođa prometnog sektora iz PP Zabok. Ovim putem se zahvaljujemo na suradnji gosp. Željku Lež policijski službenik za prevenciju u Uredu načelnika iz PU Krapinsko-zagorske , veliki prijatelj programa.

Djeca su zaista bila oduševljena svojom policijom. Hvala Vam!

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Veliko Trgovišče gosp. Branko Seljan – predsjednik, gosp. Mladen Matković – vatrogasac i gosp. Damir Petak – vatrogasac.              Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Pozdrave upućujemo i zapovjedniku gosp. Marijanu Peh. Vatrogasci DVD-a Veliko Trgovišće su zaslužili veliko BRAVO. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici Jumicar prva pomoć  koju je vodila djelatnica gđa Marta Strelček koja je posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu šaljemo našoj Marti.

Današnju manifestaciju svojim prisustvom uveličao je načelnik Veliko Trgovišće gosp. Robert Greblički. Osobno se htio uvjeriti kako mališani uživaju u edukaciji. Na kratko je obišao sve radionice, čestitao je polaznicima programa te im podijelio priznanja za sudjelovanje u programu.

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu Osnovne škole Veliko Trgovišće na čelu s ravnateljicom  gđom. Dianom Duk-Petek koja je budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika.

Zahvaljujemo se ravnatelju OŠ Krapinske Toplice gosp. Samsonu Štibohar na super organizaciji svojih učenika i  učiteljica te ga ovim putem pozdravljamo.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!što


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87