OŠ Vladimir Deščak, Rakitje

Dana 04.04.2023. učenici drugog razreda u OŠ Vladimir Deščak Rakitje imali su po školskom kurikulumu nastavu na drugačiji način. Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ koja se provodi pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu i suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i  DVD Rakitje.

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog .Teorijski dio je multi medijskog karaktera i traje 45 minuta , gdje učenici  kroz  interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu.

Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici  kroz  interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu , na praktičnom dijelu programa  pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice ( učenici 7.b i 7.d razreda) a to su: Tena Čakanić, Luka Pavlina, Filip Peroš i Jura Setinšek koje je organizirala gospođa Sada Bašagić, profesorica tehničke kulture na čemu smo joj zaista zahvalni za izvrsnu organizaciju i ugodno druženje.

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci DVD-a Rakitje gospođa Nikolina Novak, gosp. Domagoj Lenard i gosp. Petar Cetina. Uhodan tim vatrogasaca pokazao je najmlađima opremu i sadržaj vozila, ulaz u vatrogasni kamion,puštanje sirene i mnoge druge vatrogasne stvari.… Dragi vatrogasci hvala na sudjelovanju u programu i vidimo se sljedeće manifestacije s novim generacijama polaznika. S pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći od djelatnice Jumicar prve pomoći gđice Laure Bajt. U radionici se  ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu.

Zahvaljujemo se Gradu Sveta Nedelja, gradonačelniku gosp. Dariu Zurovec koji već tradicionalno sufinancira  preventivnu manifestaciju za svoje mališane, te ovim putem također pozdravljamo pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela gđu Biserku Delač.

Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem se zahvaljujemo Upravi škole, na čelu s ravnateljem gosp. Ivicom Pavlić. Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!   Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87