OŠ Bistra

U Petak 08.09.2023. poslijepodne radni tjedan završili smo u Osnovnoj školi Bistra, Zagrebačka županija. Učenici drugih razreda iz matične škole kao i iz područne škole Jablanovec i Gornja Bistra  prošli su obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći i vatrogasnu radionicu, te kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Vrijeme je bilo sunčano što je nama kao provoditelju programa jako bitno jer se program provodi na otvorenom, te nam je  iznimno  drago da su djeca u ovoj školi imali priliku provesti nastavu na otvorenom .

Preventivna manifestacija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ koja se  provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Zagrebačka-PP Zaprešić, Jumicar prva pomoć i DVD Bistra pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i osnivača škole Zagrebačka županija.

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog .

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, gdje djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice  iz 6.7.  razreda na čemu smo im zaista zahvalni, svaka čast dečki. Na šarenom prometnom poligonu, djeca su imala priliku iskušati svoje vještine u ulozi vozača, a sve u cilju da postanu bolji pješaci. Mališani su vožnju odradili za čistu peticu, stoga im šaljemo zaslužene potvrdne dokumente.

Kratku školu prve pomoći održao je Jerko Gunjača posebno licenciran za ovakav vid provedbe edukativnih radionica. Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Hvala Jerko na izvrsnoj radionici!

Da bi program bio u punom kapacitetu pridružili su nam se i  vatrogasci DVD-a Bistra , naši stari znanci sa svojim članovima: gosp. Željko Derviš, zapovjednik i gosp. Ivica Bogdan, zamjenik zapovjednika sa svojim mladima iz DVD BistraUhodan tim najmlađima je pokazao opremu i sadržaj vatrogasnog vozila, ali najzanimljiviji dio svakako je bio demonstracija gašenja požara. Polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca…Na kraju su im podijeljene i bojanke vatrogasne tematike. Zahvaljujemo DVD-u Bistra na super organizaciji i suradnji u zajedničkom preventivnom programu. Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam uz pozdrave : Vatru gasi, brata spasi!

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa  zanimanjem policajca i policijskim vozilom, koji je prezentirala policijska službenica gđa Marina Firšt, kontakt policajac iz PP Zaprešić. Hvala našim plavcima na podršci i partnerstvu u ovom programu.

Posebno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku timu osnovne škole Bistra  na čelu s ravnateljem gosp. Eduard Kovačević koji je budnim okom nadzirao tijek edukacije svojih učenika, nadamo se da je zadovoljan viđenim. Zahvalu i pozdrave šaljemo gđi Barbari Knezić, voditeljica računovodstva OŠ Bistra.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda : Nataliji Milković, Dorothei Grgić, Branki Jedvaj i  Renati Puzjak  s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87