OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok

Posjetom osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku dana 12.09.2023. počela je provedba „Programa prometne kulture za najmlađe“ u školskoj 2023./24. za učenike drugih razreda u svim školama gdje je osnivač  Krapinsko zagorska županija.

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provela  se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Mini Auti-Jumicar Hrvatska i partnerima: PU krapinsko-zagorska, PPRP Krapina, PP Zabok i DVD Zabok pod pokroviteljstvom: Krapinsko-zagorske županije, Grada Zaboka i NPSCP.

Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu,radionice policije, prvoj pomoći i vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji. Djeca su pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imala priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja po prvi put u ulozi  vozača, da dobro ste čuli : VOZAČA,!!! Naime, danas smo mijenjali uloge, mi Veliki smo bili pješaci, a mali su učenici po prvi put  bili pravi vozači koji su  na jedinstven način učili  o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji PJEŠACI.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori. Mališani su vožnju odradili za čistu peticu, stoga im šaljemo zaslužene diplome.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg su ponosno prezentirali  policijski službenici za preventivu iz PPRP Krapina i PP Zabok : gosp.Stjepan Tovernić i gosp.Anđelko škrlec, vođa sektora, gosp. Daniel Vinski, službenik za preventivu. Djeca su zaista uživala u ulozi policajca s pravim policijskim autom, policijskim kombijem i motorom. Djeca su oduševljeno puštali su sirene,pričali na razglas, isprobavali razne policijske rekvizite, imali su priliku na kratko da postanu mali policajci. Hvala Vam dragi plavci. Zahvaljujemo se i gosp. Željku Lež iz PU Krapinske– odjela službe za prevenciju, na nesebičnom zalaganju u organizaciji ove preventivne manifestacije kao i narednih na području županije.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Zabok. Tim vrijednih vatrogasaca: gđa. Anita Lež, gosp.Štef Štokan i gosp. Želimir Lež, na čelu sa zapovjednikom gosp. Željkom Tršinski, polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Zahvaljujemo super DVD-u Zabok, našem velikom prijatelju programa na organizaciji, podršci i sudjelovanju. Hvala Vam uz pozdrave : Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici koju je vodila Heidi Nahod, posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacija iz Jumicar prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji i prisutnosti!

S obzirom da je ovo prva manifestacija ove godine na području KZŽ u posjeti su nam bili predstavnici Krapinsko zagorske županije gđa Sandra Mičin i gosp. Gordan Tramišak predsjednik odbora za sigurnost  prometu Krapinsko zagorske županije. Uzvanici su čestitali polaznicima programa i svojom nazočnošću potvrdili važnost ovakvog vida edukacije. Izjavu gosp. Tramišaka prenosimo u cijelosti :

Poznato je koliko nam je promet, pogotovo cestovni, koristan za svakodnevni život, međutim on skriva i mnoge opasnosti, pogotovo za najmlađe sudionike. Zato je nužno provoditi preventivno edukativne akcije. Jedna od takvih je Preventivno edukativni program za djecu u 2. razredu osnovne škole „Program prometne kulture za najmlađe“ (JUMICAR) koji se danas održava u OŠ Zabok. Zadatak programa je upoznavanje i analiziranje opasnosti s kojima se djeca susreću na putu od kuće do škole, upoznavanje s ostalim sudionicima u prometu, usvajanje osnovnih prometnih i sigurnosnih pravila koja će djeca primjenjivati u prometu i educiranje o važnosti stjecanja sigurnosnih navika i kulturnog ponašanja u različitim prometnim situacijama. Pozdrav svim sudionicima programa uz želju da čim više nauče radi vlastite sigurnosti.

Zahvaljujemo im se u ime djece KZŽ, a posebno gosp. Željku Kolaru, župan KZŽ, Prijatelju programa od prvih dana. Pozdrave šaljemo i gosp. Tomislavu Polanović,ravnatelj OŠ Ksavera Šandora Gjalskog i knjižničarki gđi Valentini Derniković Gospočić koja je budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljima  razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!

 


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87