OŠ Dragutina Domjanića,Sveti Ivan Zelina

U četvrtak 27.04.2023  gostovali smo u gradu Sveti Ivan Zelina u Osnovnoj školi Dragutina Domjanića.
Program prometne kulture za najmlađe, poznatiji pod nazivom Jumicar, ponovno je nakon tri  godine u punom kapacitetu proveden  u ovoj školi. Program se provodi  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU-Zagrebačka, PP Sveti Ivan Zelina, DVD Sveti Ivan Zelina i GDCK Sveti Ivan Zelina pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i grada Sveti Ivan Zelina. U edukaciji sudjeluju i djeca iz područnih škola: PŠ Komin i PŠ Prepolno na čijem dolasku smo im posebno zahvalni.  

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog .Teorijski dio je multi medijskog karaktera i traje 45 minuta , gdje učenici kroz interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu.

Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedice u sastavu : Lana I.,Chiara G. i Stela G.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Sveti Ivan Zelina  ispred vatrogasnog doma. Vrijedni vatrogasci  polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Zahvaljujemo zapovjedniku gosp. Ivici  Mačkovič  na organizaciji i sudjelovanju u programu. Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam. Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Sveti Ivan Zelina, koju je vodila  koordinator volonterki gđa Marina Pecak sa volonterkom gđom Sandrom Slabe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu na sudjelovanju u programu šaljemo  gđi Branki Puhelek, ravnateljici GDCK Sveti Ivan Zelina.

Ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Martinom Potočki i učiteljicama razredne nastave za dobru organizaciju i ugodno druženje, puno pozdrava šaljemo i Ivani Šokčević, socijalnoj pedagoginji koja je pored nadzora nije mogla odoliti izazovu te je i sama aktivno sudjelovala u vožnji na prometnom poligonu.

Program podražava i sufinancira Zagrebačka županija kao osnivač ove škole, a posebnu zahvalu dugujemo gradu Sveti Ivan Zelina koji već tradicionalno sufinanciranjem ovakvog vida edukacije omogućuje svojim najmlađima sigurniju mobilnost djece na cestama, a time podiže kvalitetu života u gradu Sveti Ivan Zelina.

Vidimo se sljedeće godine, a do tada oprezno u prometu!!!  Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!  Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albumu .


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87