OŠ JAKOVLJE, OŠ LUKA I OŠ KUPLJENOVO

Preventivne manifestacije nastavljamo gostovanjem u Zagrebačkoj županiji.

Dana 18.04.2024. OŠ Jakovlje  je bila domaćin „Program prometne kulture za najmlađe“. U goste su nam došli učenici OŠ Kupljenovo i OŠ Luka  sa svojim područnim školama.

Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu, radionicu prometne policije,prvu pomoć te vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Iznimno nam je  drago da smo ovim učenicima  ponudili nešto novo, edukativno i jako, jako  zabavno. 

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Grada Zaprešić. Zahvaljujemo se Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije na čelu s pročelnikom gospIvicom Radanović koji već tradicionalno sufinanciranjem ovog preventivnog programa, omogućuju djeci svih osnovnih škola na području cijele županije ovakav vid preventivne edukacije .

Program je provela  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s : tvrtkom Jumicar Hrvatska, PU zagrebačka, PP Zaprešić, Jumicar Prva pomoć i DVD Jakovlje.

Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice, hvala Vam dragi učenici.

Kratku školu prve pomoći održala je djelatnica Dora Dolanski iz Jumicar Prva pomoć.

Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)….

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci DVD Jakovlje koje je organizirao gosp. Dražen Klanfar predsjednik i gospoda: časnik Fijan Stjepan- zapovjednik i časnik Dragan Kadoić  – zamjenik zapovjednika.

Polaznike su upoznavali  s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu.

Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca i policijskim vozilom  koje je prezentirala policijska službenica gđa Marina Firšt, kontakt policajac iz PP Zaprešić. Hvala Vam naši plavci na podršci i partnerstvu u ovom programu. Zahvalu na organizaciji dugujemo i gđi Vesni Rosić Kauzlarić, policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju iz PU zagrebačka.

Posebno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku timu osnovne škole Jakovlje na čelu s ravnateljicom gđom Aleksandrom Đurđević na trudu i izvrsnoj organizaciji da sve bude u najboljem redu.

Pozdrave i zahvalu na suradnji šaljemo ravnateljici OŠ Luka gđi Renati Meglić i ravnateljici OŠ Kupljenovo gđi Mihaeli Dolinar.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta,

Svako dobro Vam želimo!

 

 

 


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87