OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Donja Zelina

U OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Donja Zelina četvrtak 04.05.2023.,poslijepodne  za učenike drugih razreda nastava se odvijala na otvorenom po školskom kurikulumu sudjelovali su u Programu prometne kulture za najmlađe, poznatiji pod nazivom Jumicar .

Program se provodi  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU-Zagrebačka, PP Sveti Ivan Zelina, DVD Blažev Dol i GDCK Sveti Ivan Zelina pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja ,Zagrebačke županije i Grada Sveti Ivan Zelina.

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog .Teorijski dio je multi medijskog karaktera i traje 45 minuta , gdje učenici kroz interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu.

Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori .

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD-a Blažev Dol. Vrijedni vatrogasci  polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Zahvaljujemo se vatrogascima : Tomislavu Ripić i Luki Posavec te zapovjedniku gosp. Željku Litvić na organizaciji i sudjelovanju u programu. Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam uz pozdrave: Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Sveti Ivan Zelina, koju je vodila  koordinator volonterki gđa Marina Pecak sa svojim mnogobrojnim timom: Antonija Šeb,Marina Trčak,Franka Koščec . Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu na sudjelovanju u programu šaljemo  gđi Branki Puhelek, ravnateljici GDCK Sveti Ivan Zelina.

Ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljem gosp.  Škaro Matej za dobru organizaciju cjelokupne manifestacije, koji je budnim okom motrio da sve prođe u najboljem redu i bio podrška svakom učeniku znajući da  je za njih ovo jako bitan školski dan.

Učiteljicama razredne nastave ,našim starim znancima ,šaljemo velike pozdrave i zahvalu  za ugodno druženje.

Vidimo se sljedeće godine, a do tada oprezno u prometu!!!  Zahvaljujemo upravi grada Sveti Ivan zelina na čelu s gradonačelnikom gosp. Hrvojem Koščec koji ovim preventivno edukativnim programom omogućuje svojim mališanima sigurnije kretanje u cestovnom prometu.

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!  Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albumu .


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87