OŠ Pavao Belas-Brdovec,OŠ Ivana Perkovca Šenkovec i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić-Prigorje Brdovečko

U petak dana 05.05.2023. OŠ PAVAO BELAS -Brdovec ,Zagrebačka županija,bila je domaćin  u provedbi Programa prometne kulture za najmlađe .U programu su sudjelovale i gostujuće susjedne škole OŠ Ivana Perkovca Šenkovec i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Prigorje Brdovečko, sveukupno je sudjelovalo 136 učenika s područja općine Brdovec.

Riječ je o preventivnoj aktivnosti koja kao glavni cilj ima razvijanje dječje svijesti o opasnostima cestovnog prometa.

Program se provodi  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU-Zagrebačka, PP Zaprešić, VZO Brdovec i Prva pomoć Jumicar pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja ,Zagrebačke županije i općine Brdovec.

Vrijeme je bilo sunčano, što je nama kao provoditelju programa jako bitno jer se program provodi na otvorenom, te nam je iznimno  drago da su djeca  drugih  razreda dobili nešto novo, zabavno i prije svega  edukativno .

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog .Teorijski dio je multi medijskog karaktera i traje 45 minuta , gdje učenici kroz interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu.

Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali pored instruktora i mnogobrojna školska prometna jedinica sedmog razreda: Andrej G.,Bruno K.,Josip B.,Domagoj K.,Vito M.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci VZO Brdovec. Vrijedni vatrogasci  polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Zahvaljujemo se vatrogascima :  Želimiru Jovičić, Filipu Dragi Gjurinski, Dubravku Kraljić te zapovjedniku gosp. Mariu Levak   na organizaciji i sudjelovanju u programu. Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam uz pozdrave: Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici koju je vodila Laura Bat, djelatnica Jumicar Hrvatska, posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe sa svojim pomoćnicama : Tara K. I Bruna K. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa).

Vatrogasne sirene u posjet su nam pozvale i samog načelnika Općine Brdovec gospodina Alena Prelec  našeg starog znanca i prijatelja ove preventivne akcije, koji je čestitao polaznicima i podijelio im diplome za sudjelovanje. Vjerujemo da je oduševljen prizorom naše zajedničke preventivne aktivnosti koje provodimo s mališanima općine Brdovec.

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu osnovne škole PAVAO BELAS -Brdovec, na čelu s ravnateljem gospodinom Andrejom Peklić , koji je budnim okom nadzirao tijek edukacije svojih učenika te istovremeno bio domaćin svojem kolegi ravnatelju Ivane Brlić-Mažuranić gospodinu  Goranu Hotku.

Ravnateljici OŠ Ivana Perkovca Šenkovec gospođi Vesni Javor šaljemo velike pozdrave i zahvalu na super organizaciji svojih učenika i učiteljica.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87