OŠ Mače, OŠ Ljudevit Gaj Mihovljan, OŠ Franje Horvata Kiša Lobor, OŠ Belec i OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički

Petak, 13.10.2023.  u općini Mače,  Krapinsko – zagorska županija, održana je preventivna manifestacija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“. Ponovno smo posjetili nama dragu školu u kojoj smo već gostovali davne 2018. godine

Aktivnost  se provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Krapinsko-zagorska, PP Zlatar Bistrica i DVD Mače.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom: NPSCP, Krapinsko – zagorske županije i općina: Mače, Brestovec Orehovički, Belec, Lobor i Mihovljan.

Domaćin manifestacije je bila OŠ Mače koja je ugostila  učenike drugih razreda gostujućih osnovnih škola :  OŠ Belec, Oš Ljudevit Gaj- Mihovljan, OŠ Franje Horvata Kiša Lobor i OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice : Leon, Luka,Danijel i Timon iz 8. razreda na čemu smo im zaista zahvalni.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku obnoviti znanje iz cestovnog prometa, upoznati se s policijskim vozilom, motorom i zanimanjem policajca kojeg su ponosno prezentirali gosp. Davor Klenkar policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa  i gđa. Tajana Čorko– policijska službenica iz PP Zlatar Bistrica i gosp. Željko Lež policijski službenik za prevenciju u Uredu načelnika iz PU Krapinsko – zagorske.

Djeca su zaista bila oduševljena svojom policijom. Hvala Vam!

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali super vatrogasci iz DVD Mače: gosp. Kipanec Jurica zapovjednik, gđa Gabrijela Klarić do-predsjednik i gosp.Andreas Belušić vatrogasac vozač.

Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Perfektan vatrogasni tim  je dao svu snagu i želju da djeci dočaraju zanimanje vatrogasca . Zahvaljujemo se i predsjedniku DVD-a Mače gosp. Mladenu Sedak-Benčić na organizaciji radionice. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u maloj  školi prve pomoći koju je održala gđica Ana Kostanić djelatnica Jumicar prva pomoć, posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacije iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Hvala na sudjelovanju i aktivnostima kojima je  najmlađe uvele u svijet “ osnove prve pomoći.

Vatrogasne i policijske sirene u posjet su nam pozvali i samu  načelnicu općine Mače gđu. Mladenku Mikulec Šimunec . Vjerujemo da je oduševljena prizorom naše zajedničke preventivne aktivnosti koje provodimo s mališanima .

Organizirati ovako zahtjevnu manifestaciju gdje sudjeluju učenici iz čak pet osnovnih škola, nije ni malo lagan zadatak, no najbitnije je da je sve prošlo u najboljem redu i da smo se držali predviđenog hodograma. Hvala ravnateljima i učiteljima koji su sudjelovali u koordinaciji i organizaciji.

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu OŠ Mače  na čelu s ravnateljem gosp. Vladimirom Grudenić  koji je budnim okom nadzirao tijek edukacije svojih učenika, a od pomoći mu je bila i sve prisutna pedagoginja gđa Ana Kramar .

Još jednom hvala ravnateljima gostujućih škola:

OŠ Belec – gđi Nikolini Puklin 

Oš Ljudevit Gaj Mihovljan – gosp. Alenu Vokas

OŠ Franje Horvata Kiša Lobor – gosp. Alanu Grabušić

 OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički – gosp. Zdenku Kobeščak na odličnoj organizaciji učenika i učiteljica.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!

 


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87