OŠ Slava Raškaj Ozalj, OŠ “Antun Klasinc”Lasinja,OŠ Netretić,OŠ Žakanje i OŠ Draganići

U ponedjeljak  16.10.2023. gostovali smo u OŠ Slava Raškaj, Ozalj u Karlovačkoj županiji koja je bila domaćin manifestacije i ugostila učenike drugih razreda iz čak četiri susjedne osnovne škole: OŠ „Antun Klasinc“ Lasinje, OŠ Draganići, OŠ Netretić i OŠ Žakanje. Nažalost maglu taj dan nismo moglu razvedriti. Bila je ovo zaista velika manifestacija, koja je prošla u najboljem redu, zahvaljujući svim sudionicima koji su bili na visini zadatka.

Ovom prilikom želimo napomenuti da je Upravni odjel za školstvo i ravnatelji osnovnih škola  uz podršku Karlovačke županije uvrstilo  provedbu ovog preventivnog programa u svoje školske kurikulume u svih 18 osnovnih škola na području Karlovačke županije.

Zahvaljujemo se Karlovačkoj županiji koji su prepoznali važnost našeg preventivnog djelovanja i omogućili svojim najmlađima još kvalitetnije obrazovanje koje je za njih od životnog značaja.

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provodi se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Karlovačka, PP Ozalj, GDCK Ozalj, VZKŽ+VZG  Ozalj i DVD Vrhovac pod pokroviteljstvom: Karlovačke županije, NPSCP i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Sudjelovanjem u ovom jedinstvenom programu edukacije još je jedna generacija učenika kvalitetnije pripremljena za sigurno kretanje u cestovnom prometu. Učenici su  prošli  obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći , vatrogasnu radionicu te radionicu prometne policije i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Pa krenimo redom.

Program se sastoji iz dva dijela teorijski i praktični dio.

Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.
Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.
Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice iz OŠ Slava Raškaj gdje im se posebno želimo zahvaliti na svestranoj pomoći.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca kojeg je suvereno i ponosno prezentirala policijska službenica: gđa Karolina Dolečki iz PP Ozalj u organizaciji PU Karlovačka iz ureda načelnika  gđa Anita Gračan-policijska službenica za nadzor, planiranje – prevenciju.

Djeca su zaista uživala u ulozi prometnog policajca, isprobavali razne policijske rekvizite. Najveću pažnju plijenilo je samo policijsko vozilo, sirene, rotacijsko policijsko svijetlo, policijski prsluk, alkotest i drugi razni policijski rekviziti. Hvala Vam dragi policajci na sjajnoj radionici za najmlađe.

Kratku školu prve pomoći održale su djelatnice GDCK Ozalj: gđa Sanja Valčić ravnateljica i gđa Ivana Brložan Mihalić voditeljica projekata, posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Kako pravilno pristupiti unesrećenoj osobi u slučaju zastoja srca. Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji, podršci i prisutnosti.

Na poligonu je bilo bučno jer su vatrogasne sirene puštali mali budući vatrogasci. Posebnu radionicu pripremili su gđa Ivana Ferenac Sudac – članica upravnog odbora DVD Vrhovacgosp. Nikola Čulig – predsjednik DVD Vrhovac , gosp. Robert Hranilović – predsjednik VZKŽ.  Djecu je svakako najviše zanimao vatrogasni kamion te ih je uhodani tim upoznao s opremom, puštali sirene  i demonstrirali vatrogasne vježbe. Oblačili vatrogasnu opremu i držali im vrlo bitna predavanja u slučaju požara. Prenijeli im osnovna znanja s mnogo pažnje i ljubavi. Vidimo se sljedeće manifestacije s novim generacijama polaznika. DVD Vrhovac je bio oduševljen s pažnjom koju su budući mali vatrogasci pokazali na temu vatrogastva i zauzvrat su ih iznenadili s prigodnim poklonima za dugo sjećanje na DVD Vrhovac. Hvala Vam dragi vatrogasci s porukom: Vatru gasi, brata spasi!

Danas nam je u posjet bila gđa Lidija Bošnjak gradonačelnica grada Ozalj. Čestitala je  polaznicima programa i svojom nazočnošću potvrdila važnost ovakvog vida edukacije. Zahvaljujemo Vam na pažnji i svako dobro u daljnem radu.

Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Gordanom Basar na gostoprimstvu. Također posebno se zahvaljujemo gđi Martini Domladovac Prstac, pedagoginja koja je pored organizacije manifestacije budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika.

Zahvaljujemo se ravnateljima gostujućih osnovnih škola:

OŠ „Antun Klasinc“ Lasinja gosp. Mariu Crnolatec koji je osobno dovezao svoje učenike i učiteljicu te izrazio želju da sljedeće godine njegova škola bude domaćin manifestacije.

OŠ Žakanje gđi Jasmini Katunić, OŠ Netretić gosp. Miodragu Popović, OŠ Draganići gđi Marici Jurčić zahvaljujemo na suradnji i organizaciji prijevoza svojih učenika i učiteljica. Veliki pozdrav i jedno veliko bravo!

Veliki pozdrav šaljemo i svim učiteljima razredne nastave uz zahvale za dobru organizaciju i ugodno druženje! U nadolazećem periodu nastavljamo s edukacijom novih mladih naraštaja u ovoj županiji.

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim

Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albu


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87