OŠ ŠEMOVEC, gosti: OŠ PETAR ZRINSKI JALŽABET, OŠ TRNOVEC I OŠ KNEGINEC GORNJI

Učenici drugih razreda iz OŠ Šemovec ( Varaždinska županija ) svoju školsku godinu 2023./2024. završavaju sudjelovanjem u  preventivnom programu pod nazivom “ Program prometne kulture za najmlađe“. U programu su sudjelovali  i učenici iz čak  3 susjedne osnovne  škole, a to su :  OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet, OŠ Kneginec Gornji  i OŠ Trnovec.

Preventivna akcija  provodi se u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU varaždinska, PPRP Varaždin, GDCK Varaždin, VZO Trnovec Bartolovečki, DVD Trnovec, DVD Šemovec i DVD Zamlaka uz podršku Minstarstva znanosti i obrazovanja pod pokroviteljstvom NPSCP, Općine: Trnovec Bartolovečki,  Jalžabet i  Gornji Kneginec.

Nakon održanog teorijskog dijela, učenici drugog razreda prošli su obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći i protupožarnoj zaštiti, te kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija.

Na šarenom prometnom poligonu, djeca su imala priliku iskušati sve svoje vještine u ulozi vozača, a sve u cilju kako bi bili bolji i sigurniji pješaci.  Promet su na poligonu regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice učenici David, Benjamin, Mihael i Marko iz 8.b razreda,  na čemu smo im zaista zahvalni.

Mališani su vožnju odradili za čistu peticu, stoga im šaljemo zaslužene diplomice..

Nakon prometa održala se radionica Prve pomoći koju su provodili djelatnici GDCK Varaždin gđa Ela Okreša Đurić – stručna suradnica za edukaciju i projekte, gđa Filipa Blažon Šumečki – voditeljica općih poslova i gosp. Josip Kanižić – voditelj za zdrastvo i humanitarne djelatnosti.

Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa) ,…. Hvala ravnateljici GDCK Varaždin gđi Sandri Mintas na organizaciji svojeg super tima te uspješnoj suradnji !!

Manifaestacija je prošla u sjeni Vatrogasaca i crvene boje, posebnu vatrogasnu radionicu pripremili su profesionalni vatrogasci, a sudjelovala su čak 3 vatrogasnog društva. Pa pođimo redom: gospoda Dragutin Cecelja – predsjednik i zapovjednik VZO Trnovec Bartolovečki i pročelnik stožera, Miroslav Sačić i Vladimir Žmuk vatrogasci iz DVD-a Trnovec. Gospoda iz DVD-a Šemovec: Goran Čvrk – zamjenik zapovjednika, Matija Božić – vatrogasac i gđa Julija Petek – predsjednica DVD-a Šemovec. Vatrogasci iz Dvd-a Zamlaka također su sudjelovali, a to su gospoda Kristijan Žmuk – zapovjednik DVD-a Zamlaka i Adam Pisačić – vatrogasac. Srdačan pozdrav i zahvalu dugujemo gosp. Damiru Pisačić iz DVD-a Šemovec na organizaciji i suradnji.

Male polaznike i buduće vatrogasce su upoznavali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Super vatrogasci sa svojom radionicom djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe.  Zahvaljujemo Vam na dolasku, organizaciji, trudu i srdačnom radu prema našim najmlađima. Veliko BRAVO za vatrogasna društva, uz pozdrav VATRU GASI BRATA SPASI!

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku obnoviti znanje iz cestovnog prometa, upoznati se s policijskim vozilom i motociklistom te zanimanjem policajca, kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici iz PPRP Varaždin gđa Suzana Dregarić – za sigurnost u cestovnom prometu, gosp. Dejan Piskač – načelnik i gosp. Marko Šafarek – pol.službenik motorist. Djeca su zaista bila oduševljena svojom policijom. Zahvalu i pozdrave šaljemo gosp. Ivici Kokot načelnik PP Ludbreg i gosp. Davoru Bezak – koordinator na suradnji kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Odličnoj atmosferi nisu odolili ni naši gosti iz županije i općina. Čast nam je bilo ugostiti župana Varaždinske županije, gospodina Anđelka Stričak –  te  pročelnika upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, gospodina Miroslava Huđek –  koji su prvi put u posjeti „Programu prometne kulture za najmlađe“ .Vjerujemo da su zadovoljni viđenim te se nadamo da smo ispunili njihova očekivanja. Na posljetku manifestacije  čestitali su našim najmlađima, polaznicima programa na uspješnom sudjelovanju u preventivnom programu i podijelili im  zaslužene diplomice .

Tijekom manifestacije u posjet nam je došla gđa Verica Vitković – načelnica Općine Trnovec Bartolovečki gdje je s oduševljenjem obišla sve radionice i pozdravila prisutne.

Vatrogasne i policijske sirene u posjet su pozvale ravnateljicu gđu Radmilu Sačić iz OŠ Trnovec i gđu Mirjanu Kučer iz OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet. Hvala Vam na posjeti.

Jumicar tim se zahvaljuje na posjeti gostima nazočnima te se nadamo nastavku novim generacijama koji će sudjelovati u Programu prometne kulture za najmlađe.

Manifestacija je bila odlična, a atmosfera i više od toga. Iskreno se zahvaljujemo velikom domaćinu na srdačnom dočeku gđi Marini Hižak, ravnateljica OŠ Šemovec .

Srdačne pozdrave šaljemo i ravnatelju  OŠ Kneginec Gornji gosp. Miljenku Rožmarić sa zahvalom na odličnoj organizaciji svojih učenika i učitelja.

Ne sumnjamo da su učenici uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljima razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, svako dobro Vam želimo!

Kako nam je bilo pogledajte u foto album


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87