OŠ PAVAO BELAS, BRDOVEC

Program prometne kulture održan je dana 14.06.2024. poslijepodne u osnovnoj školi Pavao Belas, Brdovec. Program se provodi  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU-Zagrebačka, PP Zaprešić, DVD Brdovec i Prva pomoć Jumicar pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja , Zagrebačke županije i Općine Brdovec.

Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu, radionicu prometne policije,prvu pomoć te vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija.

Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu kako bi postali bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori.

Kratku školu prve pomoći održala je djelatnica Jumicar Prve pomoći gđica Dora Dolanski. Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)….

Aktivnostima su se pridružili i profesionalni vatrogasci iz DVD-a Brdovec. Sudjelovali su profesionalni vatrogasci gospoda: Stjepan Šoprek,Ivan Mirt, Ivica Iveta i Marijan Harmić. Zahvalu i srdačan pozdrav upućujemo gosp. Mariu Levak, zapovjednik iz VZO Brdovec i gosp. Želimiru Jovičić  – zamjenik zapovjednika VZO Brdovec na podršci, suradnji i organizaciji kako bi sve prošlo u najboljem redu. Polaznike su upoznavali  s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu. Vatru gasi, brata spasi.!!

 Nastavljamo dalje sa radionicom prometne policije, gdje je sudjelovala gđa Marina Firšt kontakt policijska službenica iz PP Zaprešić. Djeca su imala priliku upoznati se s policijskim vozilom i zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirala naša gđa Marina Firšt vjerni prijatelj programaDjeca su zaista uživala u ulozi policajca s pravim policijskim automobilom, puštali su sirene, pričali na razglas, isprobavali razne policijske rekvizite.  Hvala našim plavcima!

Ovim putem se zahvaljujemo na podršci Općini Brdovec za realizaciju edukacije „Program prometne kulture za najmlađe“.

Posebno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku  gosp. Andreju Peklić , ravnatelju OŠ Pavao Belas. Hvala Vam na gostoprimstvu i ugodnom druženju.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo! Kako nam je bilo pogledajte u foto albumu!

 

 Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87