OŠ Sveta Nedelja

Preventivne manifestacije nastavljamo gostovanjem u Gradu Sveta Nedelja. Dana 06.05.2024. održana je preventivna edukacija u izgrađeno novoj Područnoj školi Strmec, gdje su sudjelovali učenici OŠ Sveta Nedelja i PŠ Kerestinec. Škola i igralište su predivni.

Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu, radionicu prometne policije,prvu pomoć te vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Iznimno nam je  drago da smo ovim učenicima  ponudili nešto novo, edukativno i jako, jako  zabavno , a to je ”Program prometne kulture za najmlađe”.

Generalni pokrovitelj manifestacija je Minstarstvo znanosti i obrazovanja, osnivač škola – Zagrebačka Županija i Grad Sveta Nedelja. Program je provela  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s : tvrtkom Jumicar Hrvatska, PU zagrebačka, PP Samobor, Jumicar Prva pomoć, VZG Sveta Nedelja i DVD Strmec.

Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice 8.a razreda, David K.,Vito B., Marin K. i Luka Ćorić, hvala Vam dragi učenici.

Kratku školu prve pomoći održala je gđica Dora Dolanski, djelatnik Jumicar Prva pomoćUčenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)….

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku obnoviti znanje iz cestovnog prometa, upoznati se s policijskim vozilom te zanimanjem policajca, kojeg je ponosno prezentirao policijski službenik za preventivu cestovnog  prometa gosp. Slobodan Pantelić kontakt poliicajac iz PP Samobor. Djeca su zaista bila oduševljena svojom policijom. Hvala Vam dragi naši plavci!!

Posebnu vatrogasnu radionicu pripremili su članovi VZG Sveta Nedelja gosp. Lovro Petravić voditelj djece i mladeži, gosp. Karlo Petravić, vatrogasac i gosp. Lovro Čižmešija, vatrogasac. Hvala na organizaciji i suradnji, gosp. Ivanu Štimac, zapovjednik VZG Sveta Nedelja.

Polaznike su upoznavali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Super vatrogasci sa svojom radionicom djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu VZG Sveta Nedelja i DVD Strmec!! Vatru gasi, brata spasi!

Posebno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku timu osnovne škole Sveta Nedelja na čelu s ravnateljem gosp. Zvonimirom Marković na trudu i izvrsnoj organizaciji da sve bude u najboljem redu.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta,

Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87