OŠ Ivan Goran Kovačić i OŠ Vladimir Nazor Duga Resa

Utorak 07.05.2024. provedbu programa smo proveli u OŠ Ivan Goran Kovačić, Duga Resa sa gostujućom  Vladimir Nazor, Duga Resa.

Kako nam se bliži kraj školske godine ova preventivna manifestacija nam je ujedno i posljednja koju smo imali u planu provesti s osnovnim školama čiji je osnivač Karlovačka županija. U školskoj 2023/24 god. u programu su sudjelovale škole: OŠ “Slava Raškaj” Ozalj, OŠ “Antun Klasinc” Lasinja, OŠ “Draganić”, OŠ “Netretić”, OŠ “Žakanje”, OŠ “Slunj”, OŠ “Eugen Kvaternik” Rakovica, OŠ “Cetingrad”, OŠ “Josipdol”, OŠ “Plaški” , OŠ “Ivane Brlić Mažuranić” Ogulin i “Prva osnovna škola Ogulin”.

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provodi se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Karlovačka, PPRP-e Karlovac,VZG Duga Resa, DVD Duga Resa,GDCK Duga Resa, CK Duga Resa pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Karlovačke županije.

Ovom prilikom želimo napomenuti da je Upravni odjel za školstvo i ravnatelji osnovnih škola uz podršku Karlovačke županije uvrstilo provedbu ovog preventivnog programa u svoje školske kurikulume u svih 18 osnovnih škola na području Karlovačke županije.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta, učenici su kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) u praktičnom dijelu edukacije imali su priliku na prometnom poligonu (simulaciji stvarnog prometa) samostalno upravljati vozilima za obuku na električni pogon te iz perspektive vozača uočiti sve opasnosti cestovnog prometa .

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu. Promet su regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice učenici 8.b razreda Ivan B. i Petar K., 8.a razreda Matija M. i Ivano B. na čemu smo im zaista zahvalni.

Program se u ovoj školi proveo s našim stalnim partnerima koji su također imali svoje radionice, pa krenimo redom: pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca i policijskog motociklista kojeg je ponosno  prezentirao policijski prometni motociklist gosp. Ivica Klarić iz PPRP-e Karlovac, hvala Vam naši plavci na podršci i partnerstvu u ovom programu. Zahvalu na organizaciji dugujemo i gđi Aniti Gračan, PU Karlovačka.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali članovi DVD Duga Resa paralelno provodili radionicu protupožarne zaštite za djecu. Polaznike se upoznaje s važnosti zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom.

Zahvaljujemo se gosp. Borisu Škrtić, zapovjedniku VZG Duga Resa i njegovim vatrogascima gospodi: Željko Bučar i Franjo Legek iz DVD Duga Resa na izvrsnoj prezentaciji uz pozdrav : Vatru gasi, brata spasi.!!

Radionicu prve pomoći vodila je gđa Sandra Car, djelatnica CK Duga Resa.Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, oguljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Naglašava se važnost čišćenja rana i osobne higijene općenito. Pred kraj obuke učenicima se dijeli sanitetski materijal pomoću kojega u parovima simuliraju zamatanje rane prethodno pokazano realističnim prikazom ozljede. Zahvaljujemo na suradnji i poderšci  gosp. Mariu Biršić, ravnatelj GDCK Duga Resa.

Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Marinom Brozović za dobru organizaciju i ugodno druženje. Zahvaljujemo se ravnateljici  OŠ Vladimira Nazora gđi Gordani Krstulić  na super organizaciji i dolasku svojih učenika i učiteljica, jedno veliko bravo!

Zahvalu na podršci dugujemo predstavnicima Karlovačke županije : županici gđi Martini Furdek-Hajdin, dožupanici gđi Vesni Hajsan Dolinar i pročelnici Upravnog odjela za školstvo gđi Mariji  Šćulac uz čiju pomoć  početkom nove  školske godine 2024/25 ( na jesen  ) nastavljamo s edukacijom novih polaznika.

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! 

Kako nam je bilo pogledajte u foto albumu!Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87