Generalni Pokrovitelji

Partneri u programu

Previous
Next

prijatelji

Previous
Next
OŠ Stjepan Radić,Božjakovina

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

Početak  nove školske godine  2023./2024. osnovna škola Stjepan Radić, Božjakovina u Zagrebačkoj županiji obilježila je na idealan način provedbu preventivnog programa prometne kulture za najmlađe. Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu, radionicu prometne policije, prvu pomoć te vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Iznimno nam je  drago da smo učenicima ponudili nešto novo, edukativno i jako, jako zabavno.

Generalni pokrovitelj manifestacija je Minstarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa i osnivač škole Zagrebačka županija. Program je provela  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji sa svojim vjernim partnerima: tvrtkom Jumicar Hrvatska , PU zagrebačka, GDCK Dugo Selo i DVD Brckovljani.

Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon. Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.  Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice na čemu smo im zaista zahvalni, a to su: Mate Valentak 8.c, Fran Jurić, Stjepan Babić i Mateo Martić iz 8.e razreda.

Nadamo se da  ovom edukacijom ulaze u novu školsku godinu osvješteniji i odgovorniji prema opasnostima koje vrebaju u cestovnom prometu. Draga djeco ne zaboravimo ono najbitnije da nam je glavni cilj : Ostati živ u prometu. Sretno Vam bilo!

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa  zanimanjem policajca i policijskim vozilom, njihovom opremom, kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici  gospoda Dražen Ojvan i Dalibor Žgalin iz PP  Dugo Selo policijske uprave zagrebačke. Djeca su danas bili pravi mali policajci koji su čak i policijske sirene isprobavali,rotacijska svjetla i sve što je njima zanimljivo bilo. Hvala našim plavcima  na podršci i partnerstvu u ovom programu.

Kratku školu prve pomoći održali su GDCK Dugo Selo,  gosp. Luka Vidović, voditelj zdrastvenih aktivnosti. Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)…. Ovim putem pozdravljamo gđu Darinku Remenar-Budin ravnateljicu GDCK Dugo Selo na sudjelovanju u organizaciji i pripremi radionice . Hvala na izvrsnoj prezentaciji druženju.

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci DVD-a Brckovljani , naši stari znanci sa svojim članovima: gospoda Marijo Petrušić i Marijan Mikšaj. Uhodan tim najmlađima je pokazao opremu i sadržaj vozila, ali najzanimljiviji dio svakako je bio demonstracija gašenja požara, ulaz u vatrogasni kamion, puštanje sirene i mnoge druge vatrogasne stvari. DVD-u Brckovljani veliko HVALA uz pozdrave : Vatru gasi, brata spasi.

Zahvaljujemo se Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije na čelu s pročelnikom gosp. Ivicom Radanović koji  već tradicionalno sufinanciranjem ovog preventivnog programa, omogućuju  djeci svih osnovnih škola na području cijele županije ovakav vid preventivne edukacije .

Posebno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku timu osnovne škole na čelu s ravnateljem gosp. Ivanom Jukić i na izvrsnoj organizaciji. Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljima razredne nastave drugih razreda s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta. Svako dobro Vam želimo!

 

Generalni pokrovitelji

Partneri programa

Previous
Next

Prijatelji programa

Previous
Next