OŠ Bogumila Tonija, Samobor

U četvrtak  15.06. 2023. gostovanjem u  osnovnoj školi Bogumila Tonija-Samobor uspješno završavamo školsku 2022.-2023. godinu. Program prometne kulture za najmlađe kojeg provodi udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska održan je s učenicima drugih razreda skupa sa područnim školama Mirnovec i Farkaševac. Ovaj put vrijeme nas je zaista poslužilo i bio je idealan dan za Jumicar.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta, učenici su kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) u praktičnom dijelu edukacije imali su priliku na prometnom poligonu (simulaciji stvarnog prometa) samostalno upravljati vozilima za obuku na električni pogon te iz perspektive vozača uočiti sve opasnosti cestovnog prometa . Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice  iz 6. razreda : Katja P.,Šime l.,Tia B.,Petra K., i Dora R. gdje im  se posebno želimo zahvaliti.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao kontakt policajac  gosp. Davor Ivan Rođak iz PP Samobor.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Samobor. Gosp. Damir Domin vatrogasac  gdje je dao svu snagu i želju da djeci dočara zanimanje vatrogasca , gosp. Dominik Gunčić vatrogasac-vozač i voditelj  gosp. Predrag Crnokrak. Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Naši vatrogasci su zajedno zaslužili veliko BRAVO, hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici Jumicar prva pomoć koju je vodila gđica Laura Bat koja je posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?). Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama ( krvarenje iz nosa ) .

 Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Milenom Kolarec i učiteljicama razredne nastave za dobru organizaciju i ugodno druženje, poseban pozdrav šaljemo suorganizatoru gospodinu pedagogu Zrinku Blažekoviću.

Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albumu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i grad Samobor je generalni pokrovitelj ovih preventivnih manifestacija. Grad Samobor ovakvim vidom edukacije omogućuje svojim najmlađim sigurniju mobilnost djece na cestama, a time podiže kvalitetu života u Gradu Samobor.

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Vidimo se sljedeće godine a do tada oprezno u prometu!!!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87