OŠ Andrije Palmovića Rasinja

Posjetili smo dana 04.10.2023. osnovnu školu Andrije Palmovića Rasinja u koprivničko-križevačkoj županiji. Učenici od prvog do četvrtoga razreda skupa s vršnjacima iz područnih škola : Veliki Poganac, Kuzminec i Subotica Podravska. Imali su priliku sudjelovati u jedinstvenom  “Programu prometne kulture za najmlađe”.

Preventivna akcija  provodi se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU koprivničko-križevačka, PP Koprivnica, DVD Rasinja i GDCK Koprivnica pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Općina Rasinja.

Učenici su  prošli  obuku o cestovnom prometu, radionicu policije, prvu pomoći i vatrogasnu radionicu, te na zabavan način  utvrdili mnogo važnih lekcija. Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog . Učenici od 1. do 4. razreda nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su  kroz multimedijsko interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ), uslijedio je praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu još bolji pješaci. Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, gdje djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici uz pomoć školske prometne jedinice:  Sara B., Eugen R.,Karlo K. I Dino B. iz 7.b razreda na čemu smo im zaista zahvalni.

Na šarenom prometnom poligonu, djeca su imala priliku iskušati svoje vještine u ulozi vozača. Mališani su vožnju odradili za čistu peticu, stoga im šaljemo zaslužene diplome. Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s policijskim vozilom i zanimanjem policajca kojeg su ponosno prezentirali iz PP Koprivnica  gđa Aleksandra Krnjašić – policijska službenica. Profesionalna, odgovorna i organizirana kao uvijek do sada gđa Ivanka Vusić iz PU koprivničko-križevačka također je sudjelavala na dan manifestacije u OŠ Andrije Palmovića Rasinja. Djeca su zaista uživala u ulozi policajca s pravim policijskim autom, isprobavali razne policijske rekvizite: mobilni  mjerač brzine, pijane načale,koje su bile baš hit među djecom,  imali su priliku na kratko da postanu mali plavci. Djeca su bila oduševljena svojom policijom. Hvala Vam! Hvala gđi Ivanki Vusić na angažmanu.

Kratku školu prve pomoći održao je super crveni tim iz GDCK Koprivnica kojeg  je predvodila osobno ravnateljica gđa Adela Sočev  sa svojim kolegama: gđa Jelena Premec Pavešić – voditelj službe općih poslova i EU projekata i gosp. Karlo Ganžulić – voditelj službe za zdrastvene programe i službe traženja. Ovaj Super tim posebno  je licenciran za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. U radionici se  ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako održati toplo tijelo nakon povrede, ispravno postupanje u nekim situacijama kao sto su :krvarenje iz nosa.  Na profesionalan način su mališane uveli u svijet prve pomoći i  prenijeli osnovno znanje. Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji i prisutnosti šaljemo našem GDCK Koprivnica.

 Da bi program bio živahan i veseli pobrinuli su se vatrogasci iz DVD Rasinja. Veliki  tim najmlađima je pokazao opremu i sadržaj vozila, ali najzanimljiviji dio svakako je bio demonstracija gašenja požara ulaz u vatrogasni kamion,puštanje sirene, razgovor sa profesionalnim vatrogascima, postavljanje mnogobrojnih pitanja i isprobavanje njihovih vatrogasnih rekvizita. Na edukaciji su sudjelovali: gđa Elizabeta Namjesnik – tajnica, gđa Lorena Arnholdt -operativni član, gđa Nina Martinković – operativni član , gosp. Neven Habijan – zapovjednik i  gosp. Mladen Maljak – operativni član. Zahvaljujemo gosp. Davoru Tetecu – predsjednik DVD-a Rasinja i gđi Elizabeti Namjesnik – tajnica na organizaciju i realizaciju izvrsne edukacije na terenu. Šaljemo pozdrave i hvala na sudjelovanju u programu i vidimo se sljedeće manifestacije s novim generacijama polaznika. S pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

Načelnik općine Rasinja , gosp. Danimir Kolman  na trenutak je odložio sve svoje dnevne obaveze i priuštio si osobni dolazak u svoju školu da se i sam uvjeri da manifestacija ide po predviđenom planu. Nakratko je obišao sve radionice i pozdravio se sa sudionicima te iskoristio priliku i simbolično čestitao  polaznicima te im podijelio  priznanja za sudjelovanje u programu.  Zahvaljujemo načelniku i općini Rasinje na sufinanciranju ovog programa.

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu Osnovne škole Andrije Palmovića Rasinja na čelu s ravnateljem gosp. Krunoslavom Belaj. Hvala Vam na uprkos silnim školskim obavezama što ste budnim okom nadzirali tijek edukacije svojih učenika. Vidimo se na sljedećoj manifestaciji s novim generacijama polaznika.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta,

Svako dobro Vam želimo!

 


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87