OŠ AUGUSTA CESARCA I OŠ LJUDEVITA GAJA,KRAPINA

Radni tjedan započeli  smo u gradu Krapina, gdje smo gostovali (  ponedjeljak 22.05.2023.)  u Osnovnoj školi Augusta Cesarca, grad Krapina skupa s područnim školama Podgora i Škaričevo, na čijem dolasku smo im posebno zahvalni. Gosti su nam također bili i nama draga susjedna  škola : OŠ Ljudevita Gaja Krapina skupa sa svojim područnim školama Šemnica Donja i Lepajci . Ukupno 102 učenika.

Iz drugog pokušaja uspješno je održana još jedna preventivna manifestacija s učenicima drugih razreda  pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ koja se  provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU krapinsko zagorska , PP Krapina,   DVD Krapina pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i osnovnih škola.

Vrijeme je bilo sunčano, što je nama kao provoditelju programa jako bitno jer se program provodi na otvorenom. U ovim  školama smo stari znanci i rado viđen gost što su nam pokazali nestrpljivi učenici te nam je iznimno drago da su djeca u ovoj školi dobili nešto novo, zabavno i jako, jako edukativno a to je ”Program prometne kulture za najmlađe” Učenici i učiteljice iz područne čak 4  škole: Šemnica Donja , Lepajci, Podgora i Škaričevo svojim dolaskom su manifestaciju učinili još atraktivnijom i ovim putem im se zahvaljujemo na dolasku te se nadamo da su puno toga naučili iz prometa.

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog .

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, gdje djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice  iz 8. razreda, na čemu smo im zaista zahvalni, svaka čast dečki.

Gospodin Željko Lež iz Pu krapinsko zagorske , uputio je  do sada svoj najjači tim s čak 3 motorna vozila i puno policajaca, koji su zaplavili cijelo igralište. Hvala gospodine Željko , inače naš dugogodišnji prijatelj ovog preventivnog programa. Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca koji su danas ponosno prezentirali policijski službenici iz postaje prometne policije Krapina gospoda: Daniel Vinski i Anđelko Škrlec te gospoda : Siniša Draganić i Darko Košutić iz  PP Krapina.  Djeca su zaista uživala u ulozi policajca s pravim policijskim autom,motorom,puštali su sirene,pričali na razglas,isprobavali razne policijske rekvizite. Zahvaljujemo se našim super policajcima  na angažmanu i suradnji.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci iz DVD-a Krapina, naši stari znanci. Poštovani vatrogasci predsjednik DVD-a gospodin Vjekoslav Kranjčec,vatrogasac Josip Šimunić te voditeljica djece i mladeži gđa Lana Kranjčec. Polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca…Na kraju su im podijeljene i bojanke vatrogasne tematike. Zahvaljujemo gosp.Mariu Gerich, zapovjedniku DVD-a Krapina na super organizaciji i na suradnji u zajedničkom programu. Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam uz pozdrave : Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici Jumicar prva pomoć koju je  održala je Laura Bat, djelatnica Jumicar Hrvatska, posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. U radionici se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji i prisutnosti!

Ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Matilda Juričev Žigman, naročito učiteljicama razredne nastave za dobru organizaciju i ugodno druženje.

Zahvalu i puno pozdrava šaljemo i ravnateljici gostujuće škole Ljudevita Gaja Krapina  gđi Vlatki Družinec na super organizaciji svojih učenika i učiteljica. Sljedeće godine se vidimo u Vašem školskom igralištu.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom: uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albumu .


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87