OŠ Plitvička jezera i OŠ Korenica

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ dana 23.05.2023. provela se na prostoru ispred športskog centra Mukinje u kojoj su sudjelovali učenici nižih razreda osnovnih škola Plitvička jezera i  Korenica . Edukacija se provodi  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: Općinsko društvo crvenog križa Plitvička jezera i Vatrogasnog društva  PVPG Plitvička jezera. Učenici  su prošli  obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći i vatrogasnu radionicu, te kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. 

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog . Teorijski dio je multimedijskog karaktera i traje 45 minuta , gdje učenici kroz interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu. Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, gdje djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici uz pomoć školske prometne jedinice: Noel D., Ilko K., Lovro B. i Dragan D. na čemu smo im zaista zahvalni.

Kako je bilo upravljati s malim automobilima na simuliranim prometnicama znaju to i pojedine učiteljice koje nisu mogle odoljeti izazovu i skupa sa svojim razredom praktično primijeniti prometna znanja. Na šarenom prometnom poligonu, djeca su imala priliku iskušati svoje vještine u ulozi vozača. Mališani su vožnju odradili za čistu peticu, stoga im šaljemo zaslužene potvrdne-dokumente.

Kratku školu prve pomoći održala je gđa Brankica Orlović skupa sa svojim timom ispred Općinsko društvo crvenog križa Plitvička jezera koji su posebno licencirani za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. U radionici se  ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Na kraju su učenici samostalno izrađivali crteže u bojama na temu Crveni križ. Kako je bilo,pogledajte u foto albumu.

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci Vatrogasnog društva  PVPG Plitvička jezera, gosp.  Franjo Strk i gosp. Tomislav Krizmanić. Uhodan tim najmlađima je pokazao opremu i sadržaj vozila, ali najzanimljiviji dio svakako je bio demonstracija gašenja požara ulaz u vatrogasni kamion,puštanje sirene,… Zahvaljujemo zapovjedniku gosp. Draganu Sekulić  na organizaciji i realizaciji izvrsne edukacije na terenu. Šaljemo Vam pozdrave i hvala Vam  na sudjelovanju u programu i vidimo se sljedeće manifestacije s novim generacijama polaznika. S pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

 Zahvaljujemo  gđi Mariji Vlašić pomoćnici pročelnika jedinstvenog upravnog odjela Općine Plitvice na pomoći u realizaciji ovog programa u Mukinju. Napominjemo da je program proveden pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i općine Plitvička jezera na čelu s načelnikom gospodinom Antom  Kovač.

Općina Plitvička jezera su  već dugi niz godina potpora i podrška u provedbi ovog preventivnog programa za najmlađe.  Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu Osnovne škole Plitvička jezera  na čelu s ravnateljicom gđom Lidijom Orešković koja je budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika.

Veliko hvala za super organizaciju svojih učenika i učiteljica  ravnateljici OŠ Korenica gospođi Draženi AračićNe sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom: uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta,   Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87