OŠ Ivan Goran Kovačić i OŠ Vladimir Nazor, Duga Resa

U petak  19.05.2023.  u Karlovačkoj županiji ( koja je osnivač 18 svojih  osnovnih škola), provedbu programa smo započeli u OŠ Ivan Goran Kovačić, sa gostujućom  Vladimir Nazor, Duga ResaNastavak edukacija u drugim školama planiran je na jesen 2023. godine. Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provodi se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Karlovačka, PP Duga Resa, VZG  Duga Resa i DVD Duga Resa pod pokroviteljstvom: Ministarstva znanosti i obrazovanja RH , Karlovačke županije te Grada Duga Resa.

Sudjelovanjem u ovom jedinstvenom programu edukacije još je jedna generacija učenika iz Duge Rese  kvalitetnije pripremljena za sigurno kretanje u cestovnom prometu. Učenici su  prošli  obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći , vatrogasnu radionicu te radionicu prometne policije i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Pa krenimo redom.

Program se sastoji iz dva dijela teorijski i praktični dio.

Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.
Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.
Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice  gdje im se posebno želimo zahvaliti na svestranoj pomoći.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici: Marko Belavić i Josip Ivšić iz PPRP Karlovac  i PP Duga Resa u organizaciji PU Karlovačka na čelu s gđom Anitom Gračan Djeca su zaista uživala u ulozi prometnog policajca, isprobavali razne policijske rekvizite. Najveću pažnju plijenio je policijski motor i presretač. Hvala Vam dragi policajci na sjajnoj radionici za najmlađe.

Kratku školu prve pomoći održale su djelatnici GDCK Duga Resa: Martina Polović i Josip Zlatunić posebno licencirani za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Kako pravilno pristupiti unesrećenoj osobi u slučaju zastoja srca. Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji i prisutnosti! Zahvaljujemo, gospodinu Mariu Biršić ravnatelju GDCK-a na podršci i suradnji u zajedničkoj manifestaciji.

Na poligonu je bilo bučno jer su vatrogasne sirene puštali mali budući vatrogasci. Posebnu radionicu pripremili su vatrogasci DVD Duga Resa  zapovjednik gosp. Goran Šteta i zamjenik zapovjednika gosp. Marin VratarićDjecu je svakako najviše zanimao vatrogasni kamion te su ih vatrogasci upoznali s opremom i demonstrirali vatrogasne vježbe. Veliki pozdrav za zapovjednika VZG  Duga Resa gosp. Borisu Škrtić na organizaciji i sudjelovanju u programu , vidimo se sljedeće manifestacije s novim generacijama polaznika. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

Danas su nam u posjet  bili predstavnici Karlovačke županije gđa. Marija Šćulac, pročelnica Upravnog odjela za školstvo i gđa. Ana Pešut, viša stručna suradnica za školstvo i mlade pri Upravnom odjelu za školstvo. Ispred  Grada Duga Resa gđa Martina Fudurić Upravni odjel za društvene djelatnosti.

Uzvanici su čestitali polaznicima programa i svojom nazočnošću potvrdili važnost ovakvog vida edukacije. Zahvaljujemo im se u ime učenika ( 530 )  Karlovačke županije koji su involvirani u ovaj preventivni program .
Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Marinom Brozović  na gostoprimstvu koja je pored organizacije manifestacije budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika. Zahvaljujemo se i ravnateljici  OŠ Vladimira Nazora gđi Gordani Krstulić  na super organizaciji i dolasku svojih učenika i učiteljica, jedno veliko bravo!

 Veliki pozdrav šaljemo i svim učiteljima razredne nastave uz zahvale za dobru organizaciju i ugodno druženje! U nadolazećem periodu nastavljamo s edukacijom novih mladih naraštaja u ovoj županiji.

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim

Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albumu.


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87