OŠ dr Franje Tuđmana Korenica i OŠ Plitvička Jezera

Preventivne manifestacije nastavljamo gostovanjem u Općini Plitvička Jezera.

Dana 08.05.2024. OŠ dr. Franje Tuđmana Korenica je bila domaćin „Programa prometne kulture za najmlađe“. U goste su nam došli učenici OŠ Plitvička Jezera sa svojim područnim školama.

Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu, radionicu prometne policije,prvu pomoć te vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Iznimno nam je  drago da smo ovim učenicima  ponudili nešto novo, edukativno i jako, jako  zabavno. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Općina Plitvička Jezera na čelu s  načelnikom gosp. Antom  Kovač. Općina Plitvička jezera su  već dugi niz godina potpora i podrška u provedbi ovog preventivnog programa za najmlađe.

Zahvaljujemo gđi Mariji Vlašić pomoćnici pročelnika jedinstvenog upravnog odjela Općine Plitvice na pomoći u realizaciji ovog programa.

Program je provela  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s : tvrtkom Jumicar Hrvatska, Policijska uprava ličko-senjska, PGP Korenica, GDCK Plitvička Jezera, JVP Plitvička Jezera i DVD Plitvička Jezera.

Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice iz 8.a razreda Filip K., Marjan R., Leo S., Luka S. i Patrik E., hvala Vam dragi učenici.

Kratku školu prve pomoći održali su djelatnici GDCK Plitvička Jezera gđa Ines Rapo – volonter i gosp. Miro Kezić – djelatnik.

Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)….

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci JVP i DVD Plitvička Jezera koje je organizirao gosp. Vlado Marković –  zapovjednik JVP Plitvička Jezera,.Sudjelovali su gosp. Ilija Hrgota – vatrogasac , vozač JVP i gosp. Andrija Mesić – zapovjednik DVD Plitvička Jezera.

Polaznike su upoznavali  s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu.

Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca i policijskim vozilom koje su prezentirale policijske službenice za prevenciju gđa Kristina Orešković iz PU ličko-senjska i gđa Ana Ugarković iz PGP Korenica i gosp. kolega policijski službenik. Ponosno su prezentirali mini policijski automobil, što nas je sve oduševilo. Hvala Vam naši plavci na podršci i partnerstvu u ovom programu.

Zahvalu na organizaciji dugujemo i gđi Kristini Orešković, policijska službenica za prevenciju iz PU ličko-senjska.

Posebno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku timu osnovne škole dr Franje Tuđmana Korenica na čelu s ravnateljicom gđom Draženom Aračić na trudu i izvrsnoj organizaciji da sve bude u najboljem redu.

Pozdrave i zahvalu na suradnji šaljemo ravnateljici OŠ Plitvička Jezera gđi Lidiji Orešković.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta,

Svako dobro Vam želimo


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87