OŠ Rikard Katalinić Jeretov, Opatija

Danas 09.05.2024. proveli smo „Program prometne kulture za najmlađe“ u Primorsko – goranskoj županiji u Gradu Opatija. Ponovno smo posjetili Osnovnu školu „Rikard Katalinić Jeretov“gdje su sudjelovali učenici drugih  razreda. U programu su sudjelovali i učenici iz područnih škola Ičići i Vaprinac.

Učenici su pokazali svoju uzbuđenost  i nestrpljivost za nešto novo, zabavno i jako, jako edukativno. Vrijeme je bilo savršeno, što je nama kao provoditelju edukacije jako bitno jer smo na otvorenom.

Program je proveden u organizaciji udruge „Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu“, u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima : PU primorsko-goranska, PP Opatija, JVP Opatija i GDCK Opatija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i  prijatelj programa Grad Opatija.

Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu još bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice iz 8.c Ivano V.,Lara M.,Luka L.,  i Amelie S. na čemu smo im zaista zahvalni.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s profesionalnim vatrogascima iz JVP Opatija zbog kojih je na poligonu bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci : gosp. Zoran Laslavić zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe, gosp. Marino Brnčić pomoćnik zapovjednika za operativu i tehniku i gosp. Rene-Raymond Gulin Vatrogasac – pomoćnik zapovjednika za preventivu .Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Srdačan pozdrav i zahvalu na suradnji i organizaciji upućujemo gosp. Igoru Ravnić zapovjedniku  vatrogasne postrojbe.  Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Djeca su imala priliku upoznati se i s policijskim vozilom te zanimanjem policajca, paliti svjetlosna upozorenja i još mnoga toga isprobati u i oko policijskog vozila, kojeg je  ponosno prezentirala policijska službenica iz PP Opatija, gđa Josipa Pudić – kriminalističko prometni tehničar. Djeca su zaista uživala u svakoj minuti u super policijskoj radionici i društvu svoje policajke .Ovim putem joj se zahvaljujemo na sudjelovanju kao i gđi Silvani Šimunić voditeljici odjela za prevenciju PU Primorsko- goranske na nesebičnom zalaganju u organizaciji ove preventivne manifestacije.

Na kraju su djeca posjetili i kratku školu prve pomoći u organizaciji GDCK Opatija koju je vodila gđa. Vanja Moćan, koordinator volontera i mladih skupa sa svojim volonterkama. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa i slič. ) Svakako da je današnja atrakcija radionice prve pomoći bile lutke koje služe za vježbu i simulaciju davanja umjetnog disanja.Ovim putem uz pozdrave, zahvaljujemo se i ravnateljici GDCK Opatija  gđi Đani Pahor na organizaciji svojeg velikog tima.

Na toploj dobrodošlici zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Milanom Međimorec te sve pohvale  za odličnu suradnju, organizaciju i ugodno druženje! Pozdrav šaljemo i super pedagogini gđi Ireni Mikač koja je budnim okom promatrala današnji tijek edukacije,te se nadamo da smo opravdali njeno povjerenje.

Pozdravljamo i našeg malog junaka današnje edukacije Aleksandra iz područne škole Veprinac,bravo Aleks.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo! Kako nam je bilo pogledajte u foto albumu.


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87