OŠ dr. Mate Demarina, Medulin

Radni tjedan završili smo u OŠ dr. Mate Demarina Medulin u Istarskoj županiji.Povod okupljanja je provedba preventivnog programa pod nazivom “ Program prometne kulture za najmlađe“.

Preventivna akcija  provodi se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU istarska, Postaja prometne policije Pula-Pola, DVD Medulin i GDCK Pula, uz podršku Minstarstva znanosti i obrazovanja pod pokrovitelstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i  Općine Medulin. Manifestacija je bila odlična, atmosfera fantastična jer nas je dočekala i nova školska dvorana koja u prijašnjim našim posjetima u ovoj školi nije egzistirala. Veliko bravo za školu.

U programu su nam sudjelovali učenici, drugih, trećih i četvrtih razreda. Nakon održanog teorijskog dijela, učenici su  prošli obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći i protupožarnoj zaštiti, te kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Na šarenom prometnom poligonu, djeca su imala priliku iskušati sve svoje vještine u ulozi vozača, a sve u cilju kako bi bili bolji i sigurniji pješaci.  Promet su na poligonu regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice  na čemu smo im zaista zahvalni. Mališani su vožnju odradili za čistu peticu, stoga im šaljemo zaslužene potvrdne dokumente.

Nakon prometa održala se radionica Prva pomoć koju su provodile djelatnice Gradsko drustvo crvenog križa Pula skraćeno GDCK Pula. Radionicu je vodila  voditeljica Mladih gđa Jelena Rupčić i voditeljica Prve pomoći gđa Valentina Filajdić koje su  posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacije za naše najmlađe. Uspješan tim upotpunile su i gđice Marta Medakov i Tia Krstićvolonteri GDCK Pula.

Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Hvala ravnateljici GDCK Pula gđi Jasni Vekić na super radionici i uspješnoj suradnji !!

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku obnoviti znanje iz cestovnog prometa, upoznati se s policijskim vozilom i motorom te zanimanjem policajca, kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici za preventivu cestovnog  prometa gđa Dolores Žufić-Radolović i gđa Gordana Kliman Sudjelovali su gosp. Denis Brajković pol.službenik – motociklist i gosp. Borislav Vranković, vođa sektora iz PPP Pula. Djeca su zaista bila oduševljena svojom policijom. Zahvaljujemo se na koordinacijii suradnji gđi Alici Rosić, Jakupović iz PU Istarska.

Posebnu vatrogasnu radionicu pripremili su članovi DVD-a Medulin gospoda Marin Mihovilić, predsjednik DVD-a., Mijo Smuk vatrogasni dočasnik I klase i Davor Iveša vatrogasni časnik iz DVD-a Medulin. Zahvalu dugujemo gosp. Branku Folo, zapovjednik DVD-a Medulin na organizaciji i suradnji.

Polaznike su upoznavali  s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Super vatrogasci sa svojom radionicom djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za vatrogasno društvo.

Odličnoj atmosferi nije odolio ni načelnik Općine Medulin gosp. Ivan Kiric i gđa Suzana Racan, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti.

Svojom nazočnošću dali su još veću važnost preventivnim edukacijama naših najmlađih. Gosp. načelnik podijelio je učenicima zaslužene diplome za uspješno provedenu edukaciju. Zahvaljujemo se načelniku i općini Medulin koji na ovaj način brinu o svojim najmlađima.

U radnoj posjeti školi boravila je i županijska pročelnica za obrazovanje gđa Patricia Percan koja je iskoristila priliku i uživo se upoznala sa Programom prometne kulture za najmlađe.

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku i velikom domaćinu gosp. Jakovu Batinović, ravnatelju OŠ dr. Mate Demarina Medulin, zatim tajnici škole gđi Maji Brgić kojoj se zahvaljujemo na super suradnji, trudu i organizaciji svojih učenika i učiteljica! Zahvalu i pozdrave na suradnji dugujemo gđi Ani Peruško, administratorica škole koja je budnim okom pratila tijek edukacije.

Ne sumnjamo da su učenici uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama  razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!                  

Do sljedećeg susreta,   svako dobro Vam želimo! Kako nam je bilo pogledajte u foto albumu!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87