OŠ DRAGUTINA KUŠLANA, ZAGREB

Edukacija pod nazivom „ Program prometne kulture za najmlađe“ održana je dana 13.05.2024. u OŠ Dragutina Kušlana, Zagreb.

Program je proveden u organizaciji Udruge „Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu“, u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU zagrebačka, IV PP Zagreb, GDCK Zagreb,  DVD Maksimir pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, prijatelja programa tvrtke 3D Poslovne financije d.o.o. uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz multimedijsko interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ), uslijedio je praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu još bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice Josip B., Gabriela Š. i Vita M. iz 6. razreda na čemu smo im zaista zahvalni.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s profesionalnim vatrogascima iz DVD-a Maksimir gosp. Franjo Kelbas, predsjednik DVD-a i gospoda vatrogasci Goran Ivek i Domagoj Mikša. Zahvaljujemo se na organizaciji i suradnji predsjedniku DVD-a Maksimir. Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Djeca su imala priliku upoznati se i sa zanimanjem policajca i policijskog automobila. Na preventivnoj manifestaciji sudjelovale su gospođe Josipa Lovrić, Mira Tukera i Milijana Fabrični – kontakt policija. Učenicima su ukazale važnosti u prometu i opreznost pri prelasku pješačkog prijelaza. Hvala Vam naši plavci na podršci i partnerstvu u ovom programu. Zahvalu na organizaciji dugujemo i gđi Vesni Rosić Kauzlarić, policijska službenica za nadzor, planiranje i prevenciju iz PU zagrebačka.

Kratku školu prve pomoći održala je volonterka gđica Viktoria Mikotić iz GDCK Zagreb. Zahvalu na suradnji i podršku šaljemo gđi Vladimiri Čivrag Gosarić, voditeljica Mladih GDCK Zagreb. Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)….

Današnju edukaciju uveličala je tvrtka 3D Poslovne financije d.o.o., sponzor manifestacije. Naš prijatelj programa je pokazao društvenu odgovornost modernog poslovanja. Svojim prisustvom predstavnici tvrtke čestitali su učenicima na uspješnom sudjelovanju i poželjeli im sigurno kretanje u cestovnom prometu.

U ime djece zahvaljujemo se tvrtci na pokroviteljstvu ove današnje manifestacije.

Posebno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku timu osnovne škole Dragutina Kušlana  na čelu s ravnateljicom gđom Petrom Štingl.

Učiteljicama 2. razreda gđi Martini Prišćan i gđi Eleni Cindrić zahvaljujemo na trudu i izvrsnoj organizaciji da tijek edukacije završi po planu.

Ne sumnjamo da su učenici uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta,

Svako dobro Vam želimo!

 

 jed


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87