OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb

Ponedjeljak  25.09.2023. bio je rezerviran za Osnovnu školu Dragutina Domjanića, ZagrebPreventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provela se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Zagrebačka , DVD Vrapče, GDCK Zagreb, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći i vatrogasnu radionicu, te kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog . Učenici drugih  razreda nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su  kroz multimedijsko interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu još bolji pješaci. Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, gdje djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici uz pomoć školske prometne jedinice: Marta Matković, Mara Braovoc i Gabrijela Filipović iz 8.f razreda na čemu smo im zaista zahvalni. Na šarenom prometnom poligonu, djeca su imala priliku iskušati svoje vještine u ulozi vozača, vožnju su odradili za čistu peticu, stoga im šaljemo zaslužene diplome.

Nakon prometa djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Zagreb  koju je održala gđa Irma Radovan  posebno licencirana  za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)…. Hvala gđi Vladimiri Čivrag Gosarić voditeljica mladeži GDCK Zagreb na organizaciji  izvrsnoj radionici.

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci DVD Vrapče, gospoda Petar Oblizalo i Pavao Oblizalo. Uhodan tim najmlađima je pokazao unutrašnjost i opremu vatrogasnog vozila, puštanje sirene, paljenje rotacijskih svjetala te standardna oprema vatrogasca. Polaznike se upoznaje s važnosti zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom ali najzanimljiviji dio svakako je bio demonstracija gašenja požara. Zahvaljujemo gosp. Petru Oblizalo, zapovjedniku DVD-a Vrapče na organizaciji i realizaciji izvrsne edukacije na terenu. Šaljemo pozdrave i hvala na sudjelovanju u programu i vidimo se sljedećoj  manifestaciji s novim generacijama polaznika. S pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

 Današnju edukaciju svojim prisustvom uveličao je gosp. Mladen Rovile ispred školskog vijeća roditelja, koji je iskoristio  priliku te simbolično čestitao  polaznicima i podijelio im priznanja za sudjelovanje u programu.  Veliko hvala vijeću roditelja na podršci ovom programu, gdje brižno i preventivno brinu o svojim učenicima u OŠ Dragutina Domjanića.

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu Osnovne škole Dragutina Domjanića  na čelu s ravnateljicom gđom Karmen Hlad. Pedagoginja gđa Lahorka Kučar budnim okom nadzirala je tijek edukacije svojih učenika, hvala Vam na pažnji. Ovim putem želimo čestitati na prekrasnoj novoj školskoj dvorani u kojoj  učenici zaista mogu uživati u nastavi. Ovim putem se zahvaljujemo kontakt učiteljici gđi Snježani Beluhan iz 2.a razreda na organizaciji svojih kolegica/učiteljica i učenika.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom: uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!  Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87