OŠ Sveti Petar Orehovec

Osnovnu školu Sveti Petar Orehovec , općina Orehovec u  Koprivničko-križevačkoj županiji  posjetili smo po prvi put u četvrtak dana 21.09.2023. Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provela  se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: GDCK Kiževci i DVD Sveti Petar Orehovec,  pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i oobrazovanja, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Općine Sveti Petar Orehovec.

Na edukaciji su sudjelovali učenici : drugih, trećih i četvrtih razreda koji su  prošli  obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći i vatrogasnu radionicu te kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog . Teorijski dio je multimedijskog karaktera i traje 45 minuta , gdje učenici kroz interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu.

Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji,.

Djeca , pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici uz pomoć školske prometne jedinice  na čemu smo im zaista zahvalni, a to su učenici 7.b razreda Karlo Jambrešak, Matija Horvat, Borna Franjčević i Jurica Marinčić. Mališani su vožnju odradili za čistu peticu, stoga im šaljemo zaslužene diplome.

I ako smo u ovoj školi prvi put, partner GDCK Križevci , nam je stari znanac , jer smo skupa proveli veliki broj edukacija na području Križevaca.

Nakon prometnog poligona učenici su posjetili radionicu crvenog križa koju su održale gđa Đurđica Trbus, predsjednica DCK KKŽ i djelatnici GDCK Križevci gđa Martina Car, gđa Ivana Đurinić, gđa Marina Igrić i gđa Ivana Birtić koje su posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Moramo napomenuti da ovo društvo crvenog križa puno radi na terenu što se moglo zaključiti po velikom broju strajih učenika koji su već uključeni u aktivnosti društva pa tako i u svojoj školi na temu crveni križ. Svaka čast  ravnateljici GDCK Križevci gđi Antoniji Pukec za organizaciju svojeg društva i hvala za podršku u ovom preventivnom programu.

Djeca su u radionici imala priliku utvrditi sljedeće: ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine). Vježbali su na lutci za oživljavanje te mogli vidjeti postupak spašavanja od naprasnog  gušenja , kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa).  Veliko hvala na sudjelovanju!

Naš program je dobio još jednog novog prijatelja koji se pridružio po prvi put:  DVD Sveti Petar Orehovec s vatrogascima: gosp. Antun Petric, zamjenik zapovjednika, gosp. Josip Podolski, operativni vatrogasac i gosp. Kristijan Vlam, operativni vatrogasac. Njihova prisutnost na manifestaciji  definitivno je programu dalo živost i bučnost sa svojim sirenama i mnogobrojnom opremomUhodan tim najmlađima je pokazao opremu i sadržaj vozila, ali najzanimljiviji dio svakako je bio demonstracija gašenja požara ulaz u vatrogasni kamion, puštanje sirene. Zahvaljujemo gosp. Toniu Petric, predsjednik DVD-a Sveti Petar Orehovec na organizaciji i realizaciji izvrsne edukacije na terenu. Pozdrave šaljemo cijelom timu i hvala na sudjelovanju u programu i vidimo se sljedeće manifestacije s novim generacijama polaznika. S pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!! Termin ove manifestacije zakazan je još u svibnju ove godine.

Nažalost u međuvremenu desile su se prometne nesreće sa smrtnim posljedicama u neposrednoj blizini ove općine. Ovako  tužne vijesti doživljavamo kao poraz jer upravo Cilj programa je razvijanje dječje svijesti o opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa i svakodnevnog života.

Draga djeco : OPREZNO U PROMETU !!!

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu Osnovne škole Sveti Petar Orehovec na čelu s ravnateljem gosp. Stjepanom Lučki, koji je budnim okom nadzirao tijek edukacije svojih učenika. Hvala Vam na organizaciji i gostoprimstvu.

Načelnik Općine Sveti Petar Orehovec gospodin Franjo Poljak  je kao pokrovitelj manifestacije, zbog ranije preuzetih obaveza bio sprijećen da nas osobno posjeti, stoga mu šaljemo pozdrave i zahvalu za podršku programu.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta,  Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87