OŠ Dubrava i OŠ Gradec

U ponedjeljak dana 18.09.2023. god. u osnovnoj školi Dubrava, Zagrebačka županija nastava je započela na pomalo drugačiji način. Razlog tome je što je za učenike drugih razreda po školskom kurikulumu na rasporedu bio „Program prometne kulture za najmlađe“ gdje je djecu već u 9 sati ujutro dočekao veliki mobilni prometni poligon , vatrogasci, policija i radionica prve pomoći tako da je to bio dan za pet. Isto je bilo i našim dragim učenicima iz gostujuće osnovne škole Gradec  koji su skupa sa svojim  kolegama iz područnih škola imali perfektan dan. Iznimno nam je  drago da smo ovim učenicima  ponudili nešto novo, edukativno i jako, jako  zabavno jer  su kroz igru utvrdili  mnogo važnih lekcija, pa krenimo redom.  

Generalni pokrovitelj manifestacija je Minstarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa i Zagrebačka županija. Program je provela  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s partnerima : tvrtkom Jumicar Hrvatska, PU zagrebačka, PP Vrbovec,  DVD Dubrava i Jumicar prva pomoć. Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.Danas su oni bili pravi mali vozači te iz perspektive vozača uvidjeli da nije lako biti ni vozač a sve u cilju da budu što boljhi PJEŠACI.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice Josip Pintac, Kristijan Vlah, Stero Štrbenec i Aleksandar Šamić iz 8. razreda. Hvala Vam dragi učenici.

Kratku radionicu iz  Jumicar prva pomoć održao  je osobno djelatnik Jumicar Hrvatska  gosp. Jerko Gunjača, posebno licenciran za ovakav vid provedbe edukativnih radionica. Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)….Vjerujemo da je učenicima bilo korisno i zanimljivo i ovim putem zahvaljujemo se na pažnji . Hvala Jerko na izvrsnoj radionici!

Danas smo se družili i sa našim starim prijateljima programa, a to su vatrogasci naši stari znanci. Vatrogasni preventivni tim  organizirao je gosp. Dejan Korman, predsjednik VZO Dubrava, sa svojim članovima postrojbe DVD-a Dubrava gosp. Božo Makar, gosp. Dejan Jakopic i gosp. Denis Horvat, vatrogasci. Polaznike su upoznavali  s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom.Velikim šmrkovima spojeni na hidrante djeca su zaista uzivala u gasenju zamišljenog požara. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca, policijskim vozilom i njihovom opremom kojeg su ponosno prezentirali gđa. Leljak Petra,policajac i gosp. Jurić Zlatko, kontak policajac iz PP Vrbovec. Djeca su danas bili pravi mali policajci koji su čak i policijske sirene isprobavali,rotacijska svjetla i sve što je njima zanimljivo bilo.

Posjet manifestaciji  osobno je nazočio i  načelnik policijske postaje Vrbovec gosp. Ivica Jurčević, koji se želio uvjeriti da sve ide po planu i programu. Vjerujemo da je zadovoljan  našom  zajedničkom preventivnom  aktivnosti koju  provodimo s našim najmlađima. Hvala Vam dragi policajci na sjajnoj radionici.

Na srdačnom dočeku posebno se zahvaljujemo timu osnovne škole Dubrava na čelu s neumornom ravnateljicom gđom Marijanom Kozumplik Kemenović, na velikom trudu i izvrsnoj organizaciji. I sama je cijelo prijepodne pod budnim okom pratila tijek edukacije i brinula da sve bude u najboljem redu. Veliko bravo.

Zahvaljujemo se ravnatelju OŠ Gradec, gosp. Vladi Starešecu  na super organizaciji i dolasku svojih učenika i učiteljica te ga ovim putem pozdravljamo. Gđa Katarina Rakocija, pedagoginja iz OŠ Gradec osobno je došla u pratnju svojih učenika i učitelja kao podrška i sa oduševljenjem pratila tijek edukacije na terenu. Ovim putem je pozdravljamo i zahvaljujemo na profesionalnosti.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, svako dobro Vam želimo!

Please select an image first to render the grid properly

Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87