OŠ LJUDEVITA GAJA, ZAPREŠIĆ

Osnovna škola Ljudevita Gaja, Zaprešić u utorak 19.09.2023. bila je domaćin  „Programu prometne kulture“. U velikoj i  predivnoj školi gostujemo  već punih  7 godina i zaista se osjećamo svaki put dobro došli. Do sada smo kroz ovaj preventivni program uspješno educirali blizu  800 učenika u posljednjih 7 generacija, a tako je bilo i ovaj put.

Program je proveden u organizaciji Udruge „Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu“, u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU zagrebačka – PP Zaprešić, Jumicar prva pomoć i JVP Zprešić, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Grada Zaprešić.

U utorak za učenike drugih razreda nastava je započela na pomalo drugačiji način. Razlog tome je što je  po školskom kurikulumu na rasporedu bio „Program prometne kulture za najmlađe“ gdje je djecu po dolasku u školu  dočekao veliki mobilni prometni poligon , vatrogasci sa svojim vozilom , policijsko vozilo i radionica prve pomoći tako da je to bio dan za pet.  Iznimno nam je  drago da smo ovim učenicima  ponudili nešto novo, edukativno i jako, jako  zabavno jer  su kroz igru utvrdili  mnogo važnih lekcija, pa krenimo redom. Učenici drugih razreda nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su  kroz multimedijsko interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ), uslijedio je praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu još bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice koju je organizirala pedagoginja u ovoj školi gđa Dubravka Vulić. Bili su to učenici 8.c razreda Lora Sračić,Tia Merory, Ela Milković i Jelena Pistačić na čemu smo im zaista zahvalni.

Na plavom školskom igralištu  zaista je bilo veselo i  bučno za što su zaslužni vatrogasci i policajci sa svojim sirenama. Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s profesionalnim vatrogascima iz JVP Zaprešić  na čelu sa gosp. zapovjednikom Željkom Barunom gdje su sudjelovali vatrogasci gosp. Hrvoje Kelemen, vozač vatrogasac i gosp. Krunoslav Šimunjak,vatrogasac. Svi oni činili su perfektan tim prema vatrogastvu i prenijeli osnovno znanje. Polaznike su upoznavali  s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu. Hvala gosp. Željku Barun na organizaciji.

Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Djeca su imala priliku upoznati se i s policijskim vozilom te zanimanjem policajca, paliti svjetlosna upozorenja i još mnoga toga isprobati oko policijskog vozila, kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici iz  PP Zaprešić, gđa Marina Firšt, kontakt policijac i gosp. Branimir Vuković policijski službenik. Zahvaljujemo i gđi Vesni Rosić Kauzlarić, policijska službenica za nadzor i planiranje i prevenciju iz PU zagrebačka na nesebičnom zalaganju u organizaciji  još jedne  preventivne manifestacije na području PU zagrebačke. Djeca su zaista bila oduševljena svojom policijom. Hvala Vam što postojite.

Malu  školu prve pomoći održao je Jerko Gunjača, djelatnik Jumicar prve pomoći koji je  posebno licenciran za pružanje ovakvog vida edukacije iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Hvala Jerko na super radionici !!

Iskreno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku, timu OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić na čelu sa ravnateljem gosp. Tomislavom Cerinski. Pozdrav i veliku zahvalu na organizaciji svih učenika i učitelja  sudionika manifestacije ,  šaljemo našoj vjernoj pedagoginji gđi Dubravki Vulić koja je i ovaj put  budnim okom nadzirala  tijek edukacije svojih učenika i da sve prođe u najboljem redu.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta,   Svako dobro Vam želimo!

Kako nam je bilo pogledajte u foto galeriji !!

 


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87