OŠ Đure Deželića i OŠ Milke Trnine Križ

Radni tjedan završili smo  u Ivanić Gradu petak 26.05.2023. u u OŠ Đure Deželića, gdje je održana preventivna manifestacija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ koja se  provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU zagrebačka, PP Ivanić Grad, GDCK Ivanić Grad i  JVP Ivanić Grad-DVD Ivanić, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zagrebačke županije i Ivanić Grada. Na manifestaciji je  sudjelovala i nama draga gostujuća škola OŠ Milke Trnine, Križ sa svojom područnom školom NovoselecZa učenike drugih razreda, bilo je i više nego euforično, dan je započeo na pomalo drugačiji način jer su po školskom kurikulumu za temu imali PROMET.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, gdje djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice na čemu smo im zaista zahvalni, a to su: Andrija H., i Greta G.iz 7-og razreda.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao iskusni policijski službenik  gospodin : Milan Maričić  iz  PP Ivanić  Grad. Djeca su zaista uživala u ulozi policajca s pravim policijskim autom, puštali su sirene, pričali na razglas, isprobavali razne policijske rekvizite, sve ono što mogu vidjeti samo na filmovima, a načelnica policijske postaje Ivanić Grad gđa. Daniela Friganović osobno je došla uvjeriti se da sve ide po planu. Ovim putem zahvaljujemo se i gospođi Vesni Rosić Kauzlarić iz službe prevencije PU Zagrebačke na odličnoj organizaciji i koja nas prati u našim aktivnostima na području svoje nadležnosti. Hvala Vam dragi plavci.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Ivanić – Grad. Vrijedni vatrogasci gosp. Kristijan Kauzlarić, zapovjednik, gosp. Andrija Švec, vatrogasac vozač i Vid Međaković, vatrogasac, polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Zahvaljujemo i gosp. Jasminku Kranjčec, zamjeniku zapovjednika JVP Ivanić Grad na super organizaciji i podršci ovog vrijednog preventivnog programa. Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam uz pozdrave : Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Ivanić Grad, koju su vodile volonterke uz pomoć ravnateljice GDCK Ivanić Grad gđe Ivane Bajt. 

Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji i prisutnosti!

Atmosfera je bila na vrhuncu kada su maturanti susjedne srednje škole prodefilirali pored malih vozača.

Već devetu školsku godinu smo u ovoj školi stari znanac , zahvaljujemo se na srdačnom dočeku timu osnovne škole Đure Deželić, posebno ravnatelju gosp. Mileu Todić, inače  VELIKOM PRIJATELJU PROGRAMA. Ravnatelja gostujuće škole OŠ Milke Trnine-Križ gosp. Zlatku Hasan šaljemo pozdrave i zahvalu za super organizaciju svojih učenika i učiteljica. Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!  Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87