OŠ Dvor

Povodom Međunarodnog dana nestale djece u Dvoru održana preventivna akcija „Zdrav za 5“ Policijska uprava sisačko-moslavačka uz potporu Ravnateljstva policije i partnera: Jumicar Hrvatska, DVD Dvor i Općinsko društvo Crvenog križa Dvor u sklopu multimodularnog projekta “Zdrav za 5” u Osnovnoj školi Dvor. Projekt se proveo povodom Međunarodnog dana nestale djece, paket preventivnih aktivnosti usmjerenih na zaštitu djece, promicanja prava djeteta, te sprječavanja nasilja, kao i drugih ugrožavajućih oblika ponašanja.

Na Međunarodni dan nestale djece, prisjećamo se djece koja još uvijek nisu u svom domu, u sigurnom okruženju svojih najmilijih. Ujedno se prisjećamo i djece koja, na žalost, nikada nisu pronađena.

Pokrovitelj manifestacije bila je općina Dvor na čelu s načelnikom gospodinom Nikolom Arbutina kojem se ovim putem zahvaljujemo na podršci ovom preventivnom programu, gdje na ovaj način brine o svojim najmlađima u općini Dvor. 

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ),slijedi praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima, tj. Učenici imaju priliku da na  jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice: Mario G.,Noa S.,Marko S., i Dario B. iz sedmog i osmog razreda, na čemu smo im zaista zahvalni.
Interaktivna radionica „Imam prava“,  a u kojoj su sukladno UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, djeca upoznata sa svojim pravima, a posebice o pravu na sigurnost. Dječja prava temelje se na potrebama svakog djeteta da preživi, odraste, ispuni svoje potencijale i sudjeluje zdravo i sigurno u životu svoje zajednice. Ona se odnose na svako dijete bez iznimke!

Djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći koju je vodio ravnatelj Općinskog društva Crveni križ Dvor gosp. Dragan Sašo. Medicinska sestra gđa Mirjana Banjanuc iz doma zdravlja Dvor koja je posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacije iz prve pomoći za naše najmlađe, zajedno sa kolegicom Draganom Meničanin, djelatnica GDCK Dvor. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa).

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali i članovi  DVD-a Dvor. Vatrogasni tim gospoda: Zvonimir Vukorep,vatrogasac i Ljuban Tintor,zapovjednik DVD-a Dvor. Danas su zaista plijenili pažnju cijele škole. Djeca su sa zanimanjem slušala i gledala što sve vatrogasci imaju za reći i pokazati. Mali vatrogasci imali su priliku isprobati razne vatrogasne rekvizite, što je za njih bilo nezaboravno. Polaznike se upoznaje s važnosti zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Hvala Vam dragi vatrogasci na srčanom sudjelovanju s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Kroz interaktivnu radionicu „Mi smo vaši policajci – prijatelji – pomagači“ djeca su imala priliku upoznati se s radom policije te kroz druženje uvjeriti se kako policija uvijek brine o njihovoj sigurnosti. Također, djeci su se predstavili i policajci iz PGP Dvor, naglasivši da su i oni prijatelji djece i vode brigu o njihovoj sigurnosti.

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku, timu osnovne škole  na čelu s ravnateljicom gđom Mateom  Sokač Terešak  na gostoprimstvu koja je pored organizacije manifestacije budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika.Hvala draga ravnateljice na lijepom druženju.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljima razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87