OŠ Vladimir Nazor,OŠ Tužno i OŠ Beletinec

U Varaždinskoj županiji u osnovnoj školi Vladimir Nazor, općina Sveti Ilija dana 01.06.2023. godine za učenike drugih razreda, nastava se odvijala ovaj put na otvorenom i za njih na veoma uzbudljiv i zanimljiv način.

OŠ Vladimir Nazor  bila je domaćin preventivne manifestacije pod nazivom Program prometne kulture za najmlađe koja se  provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Varaždinska, Postaja prometne policije Varaždin, DVD Sveti Ilija, DVD Beletinec-Krušljevec, GDCK – Varaždin i osnovnim školama:  OŠ Beletinec i OŠ Tužno sa pripadajućim područnim školama.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom: Ministarstva znanosti i obrazovanja  i općina: Sveti Ilija, Vidovec i BeretinecNapominjemo da u ovoj novoj školi Vladimir Nazor ( izgrađena 2022 god. ) smo prvi put i zaista je škola impozantna. Boravak i osjećaj je predivan, sve je novo, šaroliko i jednostavno prelijepo.Draga djeco, čuvajte ovu svoju divnu školu i neka Vam je u njoj sretno školovanje. No, vratimo se hodogramu preventivne manifestacije, pa krenimo redom:

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu , uslijedio je praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice na čemu smo im zaista zahvalni.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s policijskim vozilom i zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao policijski službenik za prevenciju u cestovnom  prometu gosp. Dražen Serini iz policijske prometene postaje Varaždin. Djeca su zaista uživala u ulozi policajca s pravim policijskim u kojem su  puštali policijske sirene, pričali na razglas, isprobavali razne policijske rekvizite. Zahvaljujemo se našem super policajcu na angažmanu i suradnji.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Sveti Ilija: Nikola Blaži-zapovjednik, David Jagenčić– tajnik, Franjo Levatić– član nadzornog odbora , Kristijan Blaži – član upravnog odjela i predsjednik DVD-a Beletinec-Krušljevec gospodin Marin Bužanić. Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom.. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!! Veliki prijatelj ovog programa gospodin Franjo Levatić je i tijekom manifestacije bio neponovljiv, hvala dragi Franjo.

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK – Varaždin koju je suvereno vodila ravnateljica gđa Sandra Mintas. Super tim koji su posebno licencirani za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe, činile su još gđa: Filipa Blažon Šumečki i Ela Okreša Đurić Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)…. Zahvaljujemo timu GDCK – Varaždin, koji nas u stopu prate u našim zajedničkim manifestacijama na području njihovog djelokruga..

Iskreno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu Osnovne škole Vladimir Nazor, Sveti Ilija na čelu s ravnateljicom gđom Anđelka Rihtarić   i pedagoginjom gđom  Ines Pranjić-Furjan  koje su  budnim okom nadzirale tijek edukacije svojih učenika.

Ravnateljica OŠ Beletinec gđa Nataša Fadiga nas je osobno posjetila i uvjerila se da i njeni učenici uživaju u edukaciji.  Ovim putem joj se zahvaljujemo na dolasku i  super organizaciji svojih učenika i učiteljica.

Velike pozdrave upućujemo i ravnatelju OŠ Tužno gospodinu Josipu Puček koji je svojim trudom i angažmanom obezbijedio da i njegovi učenici sudjeluju u ovom preventivnom programu. Nadamo se da smo ispunili i njihova očekivanja te da se vidimo sljedeće godine s novim generacijama polaznika.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87