OŠ Fran Franković, Rijeka

Radni  tjedan završili smo u petak dana 21.10.2022.  u Rijeci. Na manifestaciji u Osnovnoj školi Fran Franković  gdje su učenici prvog i drugog razreda imali po nastavnom planu i programu nastavu na drugačiji način tj. imali su Program prometne kulture za najmlađe.

U ovoj školi smo prvi put i djeca su pokazala svoju uzbuđenost  i nestrpljivost za nešto novo, zabavno i jako, jako edukativno. Vrijeme je bilo sunčano, što je nama kao provoditelju edukacije jako bitno jer smo na otvorenom.

Program je proveden u organizaciji udruge „Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu“, u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima : Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, PP Rijeka, GDCK Rijeka te DVD Drenova,  pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, OŠ Fran Franković te prijatelja programa tvrtki Audio tehnika i Sensoriis Centar iz Rijeke.

Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu još bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice ( učenici 7. razreda) na čemu smo im zaista zahvalni.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s profesionalnim vatrogascima iz DVD-a Drenova zbog kojih je na  poligonu  bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci i djeca.

Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Djeca su imala priliku upoznati se i s policijskim vozilom te zanimanjem policajca, paliti svjetlosna upozorenja i još mnoga toga isprobati u i oko policijskog vozila, kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici iz Prve policijske postaje Rijeka, gospoda: Mile Baričević i Christian Majdandžić, policijski djelatnici za prevenciju.
Ovim putem im se  zahvaljujemo na sudjelovanju kao i  gđi Silvani Šimunić voditeljici Odjela za prevenciju, PU Primorsko- goranske, na nesebičnom zalaganju u organizaciji ove preventivne manifestacije.

Kratku školu prve pomoći održao je tim GDCK Rijeka: gđa Svjetlana Gašparević Babić, voditeljica odjela zdravstvenih djelatnosti i gđa Ana Delonga, koordinatorica rada s mladima , posebno licencirani za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Hvala im  na sudjelovanju i aktivnostima kojima su  najmlađe uveli u svijet “ osnove prve pomoći“.

Edukacija je privukla znatiželju brojnih uzvanika i medija, pa krenimo redom.

Današnju edukaciju svojim prisustvom uveličala je pročelnica za odgoj i školstvo grada Rijeke gđa Sanda Sušanj koja se osobno željela uvjeriti kako mališani uživaju u edukaciji.
Ispred savjeta za sigurnost prometa Primorsko goranske županije prisutni su bili  predsjednik gosp. Hrvoje Baričević i tajnik gosp. Zdravko Lisac koji su čestitali učenicima na uspješnom sudjelovanju te pokazali zainteresiranost da se ovaj program šire implementira na području njihovog djelokruga tj. u OŠ Primorsko goranske županije.

Ispred pokrovitelja današnje manifestacije tvrtke Audio tehnika d.o.o. gđa Irena Koran , i  Sensoriis Centar gđa Dolores Stegić Coglievina  koja  je svojim primjerom pokazala društvenu odgovornost modernog poslovanja. Njenu izjavu prenosimo u cijelosti:

Rado smo se odazvali ovom projektu jer smatramo da je premalo zaštite mladih u prometu, a naročito kada je riječ o djeci s odstupanjem u razvoju. Ovakav vid edukacije je izrazito važan za učenje i odgajanje za sigurno sudjelovanje i ponašanje najmlađih sudionika u prometu –Izjavila je gđa Dolores.

Zahvaljujemo se na podršci i dolasku  uzvanicima i cijenjenim medijima.

Na toploj dobrodošlici zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljem gosp. Vedranom Kosovcem i učiteljicom gđom Ivonom Trtanj te sve pohvale  za dobru organizaciju i ugodno druženje!

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87