OŠ Gornja Vežica Rijeka

Danas 20.10.2023. proveli smo „Program prometne kulture za najmlađe“ u Primorsko – goranskoj županiji u gradu Rijeci. Posjetili smo prvi put OŠ Gornja Vežica gdje su sudjelovali učenici drugog i trećeg razreda. Učenici su pokazali svoju uzbuđenost  i nestrpljivost za nešto novo, zabavno i jako, jako edukativno. Vrijeme je bilo prilagođeno programu bez kiše što je nama kao provoditelju edukacije jako bitno jer smo na otvorenom.

Program je proveden u organizaciji udruge „Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu“, u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima : PU primorsko-goranska, II PP Rijeka te DVD Sušak-Rijeka pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i  prijatelj programa Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije.

Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu još bolji pješaci. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice Karlo, Borna, Leo Nikola i Bartol 8. razreda na čemu smo im zaista zahvalni.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s profesionalnim vatrogascima iz DVD-a Sušak – Rijeka zbog kojih je na poligonu  bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci gđa Laura Božović – voditelj djece, gospoda Amel Topić, Leon Kristof i  Lan Makiš operativni članovi. Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Srdačan pozdrav i zahvalu na suradnji i organizaciji gosp. Luki Miškulin – predsjednik Dvd-a. Svakako Veliki pozdrav zapovjedniku gosp. Vedranu Butorac.  Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Djeca su imala priliku upoznati se i s policijskim vozilom te zanimanjem policajca, paliti svjetlosna upozorenja i još mnoga toga isprobati u i oko policijskog vozila, kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici iz II PP Rijeka, gđa Kristina Vrbanić – policijska službenica za prevenciju, gđa Marija Mamić – vježbenica i gosp. Mladen Zoratić kontakt policajac.
Ovim putem im se zahvaljujemo na sudjelovanju kao i  gđi Silvani Šimunić voditeljici Odjela za prevenciju PU Primorsko- goranske na nesebičnom zalaganju u organizaciji ove preventivne manifestacije.

Kratku školu prve pomoći održala je gđa Marta Strelček djelatnica Jumicar pomoći posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Hvala Marta na sudjelovanju.

Današnju edukaciju svojim prisustvom uveličali su gđa Lana Golob  – voditeljica odsjeka za odgoj, obrazovanje i mlade grada Rijeke i gosp. Zdravko Lisac – voditelj Odsjeka za promet i veze ispred Županijskog savjeta za sigurnost prometa Primorsko goranske županije.  Osobno su se željeli uvjeriti kako mališani uživaju u edukaciji. Čestitali su učenicima na uspješnom sudjelovanju te pokazali zainteresiranost da se ovaj program šire implementira na području Primorsko goranske županije.

Ove jeseni je u našem preventivnom programu uspješno educirano 117 000 učenika- polaznika.

Pored i ovako velikog broja sudionika bez prisutnosti medija, kako lokalnih tako regionalnih i nacionalnih program sigurno ne bi bio ovako popularan. Pažnju mnogobrojnih novinara  zavrijedili smo i današnjom manifestacijom u gradu Rijeci gdje smo imali i diretaktan prijenos uživo na HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska. Zahvaljujemo se medijima koji svojim radom također doprinose sigurnijem ponašanju  sudionika u prometu. Zahvaljujemo se na podršci i dolasku uzvanicima i cijenjenim medijima.

Na toploj dobrodošlici zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Bojanom Matešin te sve pohvale  za odličnu suradnju, organizaciju i ugodno druženje! Pozdrav šaljemo pedagogini gđi Barbari Klarić.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo! Kako nam je bilo pogledajte u foto albumu


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87